sandra-coroian-i-r-enDe I. R. En. m-am îndrăgostit din prima clipă. Minunatul înveliș îmi făcea cu ochiul și mă atrăgea constant înspre paginile sale. O atracție ce s-a sfârșit cu o minunată călătorie într-o lume altfel. Lumea lui Cehel Ynue.

Cehel, la doar paisprezece ani este smulsă din sânul familiei din cauza inteligenţei sale, și aruncată în lumea Healerilor. Supervizată de Comandantul Helen, Cehel este pregătită pentru noi misiuni de recuperare și reținere a celor ce încalcă codurile celor 5 Supremi. Fiecare Healer are la rândul lui un Mediator cu rol de partener în operațiuni. Mediatorul lui Cehel este Jason. În timp ce Healerii sunt în întregime umani, Mediatorii sunt o combinaţie între cyborgi şi oameni.

Eram, dar nu eram oameni. Mașinării în care fuseseră instalate softuri și sisteme, dar în care bătea o inimă umană și muncea un creier. Doar niște resturi. Niște rămășițe puse laolaltă, pentru a nu irosi cadavrele unor oameni scoși din funcțiune.

La douăzeci de ani, Cehel participă la prima ei misiune. O misiune ce  va pune sub semnul întrebării toate credinţele sale în momentul în care Comandantul Helen încalcă codul suprem și îi curmă viața prizonierului adus de Cehel. Neîncrederea îi este sporită de povestea lui Jason care cândva era îndrăgostit de un alt Healer, Hami.

Hami, întocmai ca şi Cehel, era un Healer cu un instinct şi o intuiţie ieșite din comun, două lucruri total interzise în lumea nouă, și ambele îndreptate spre investigație şi descoperire. O lume aflată sub stăpânirea celor 5 Supremi, controlată prin intermediul a 5 Coduri şi o misterioasă I. R. En. veghind din umbră, la care mai adăugăm şi un Healer dispărut, sunt mult mai mult decât suficient pentru a stârni şi mai mult curiozitatea Healerului Cehel.

Şi întocmai ca şi fostul Healer al lui Jason, Cehel va porni într-o misiune, atât pentru a desluşi misterioasa dispariţie a lui Hami, cât şi a părţii ascunse a lumii în care trăieşte. Instinctul lui Hami îi cerea să afle adevărul, repetându-i că în lumea ei reală ceva nu este în regulă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Sandra Coroian

Același instinct alert îi repetă și lui Cehel absurda neconcordanță ce se simte în aer. Alături de Cehel alunecăm într-o lume cu totul nouă față de ceea ce știm și cunoaștem. Ne pierdem între pixeli și realitate și ne luptăm să distingem trezirea de vis, viaţa de joc.

Sandra Coroian îmbină niţică populaţie lipsită de vise şi sentimente, niţică praf de stele şi niţică pixeli din lumea cibernetică, creând astfel o poveste altfel, cu amprentă nedetectabilă. I. R. En. este o poveste unică, alertă, ce îţi va ţine mintea activă şi te va plimba prin cotloanele imaginaţiei umane. Sandra Coroian reuşeşte un SF intrigant ce te va ţine ancorat în acţiune mult timp după închiderea cărţii.

Am ajuns să trăiesc într-o buclă infinită din care nu sunt sigură că voi mai putea să ies.

Mi-a plăcut această carte. Am citit-o dintr-o suflare. Am alergat dintr-o proiecţie în alta şi nici după ce am ajuns la final nu am fost sigură că acela era finalul. Cazi dintr-un joc în altul, dintr-o buclă a realităţii în alta şi la final te întrebi: cine este totuşi Cehel?

Oh, Jason! Suntem numere.  Doar o combinație de numere, care, la rândul ei, este reprogramată la infinit.

Ce este totuşi I. R. En.? Continui să mă întreb. Un joc? O altă versiune a realităţii? O buclă în viitor? Sau un alt univers? Eu am reuşit, parţial, să-mi răspund la întrebări. Voi veţi putea?

Titlu: I. R. En.
Autor: Sandra Coroian
An apariție : 2016
Editura: QUANTUM PUBLISHERS
Nr. Pagini: 227
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.11.2016
Nota recenzorului: n/a

Diana Daniela Macovei
Autor: Diana Daniela Macovei
Diana Daniela e Erou Booknation.ro
Redactor de 1860 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei