Recenzie ”Idilă pe un turn” de Thomas Hardy

by | Oct 3, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA IDILĂ PE UN TURN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

În binecunoscutu-i stil caracteristic Thomas Hardy, abil zugrav al senzorialului și arhitect al personajelor care întotdeauna surprind într-un mod plăcut noianul de așteptări al cititorilor, ne oferă în ” Idilă pe un turn”  o romantică poveste de iubire care oscilează maiestuos, dansând între castitate și carnal.

Cele două personaje principale, Viviette Constantin și Swithin St Cleeve, plini de speranțe, vise și idealuri boeme, se întâlnesc printr-un bine construit concurs de împrejurări. Nu vă imaginați că în ” Idilă pe un turn” ar exista vreo sufocantă intrigă. O, nicidecum.

Thomas Hardy preferă să lase povestea să curgă ușor, ca și cum nu ar avea absolut niciun drept să intervină în desfășurarea mătăsoaselor întâmplări și cuvinte petrecute între cei doi protagoniști, ca un șirag de mărgăritare presărat cu dragoste permisivă peste vitraliile evadării lor.

Da, este adevărat că ” Idilă pe un turn” nu surprinde prin încrengături de imprevizibile întâmplări, la fel cum este adevărat că intriga nu pătrunde într-un mod bulversant printre rândurile acestei cărți, dar, în pofida acestor aparent neajunsuri literare, cartea are o beatitudine aparte, șlefuită de către Thomas Hardy cu grația celui care știe cînd e bine să fii incisiv și când este indicat să fii furtunos.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Thomas Hardy

Fără a încerca cumva să-i știrbesc din incontestabila valoare, romanul ” idilă pe un turn” nu are tăria și amețitoarele înălțimi ale capodoperelor scriitorului englez, având totuși meritul de a ști să se inoculeze peste labirinticele simțiri ale cititorilor datorită acestei permisivități stilistice care oferă impresia jocului inocent, a zugrăvirii unor clipe cu arcadiana înaripare a trăirilor care nu au nevoie de acte teribiliste sau reprobabile pentru a simții angelicul existenței dintre a fi și a nu fi.

Stilul, prestanța și penetrabilitatea clarviziunii, la care se adaugă luminozitatea peisagistică, face din ” Idilă pe un turn” un amestec de boem și trăire aproape fantasmagorică a nevoilor oamenilor, nevoi fizice și spirituale.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA IDILĂ PE UN TURN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Idilă Pe Un Turn
Autor: Thomas Hardy
An apariție : 2012
Editura: ART CLASIC
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Priceperea lui Thomas Hardy de a face din clipele mărunte un ancestral năucitor este remarcabilă.

Aspecte Negative:

Sfârșitul nu este cel la care mă așteptam.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1949 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments