Recenzie “Iliada” de Homer

by | Dec 17, 2020 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ILIADA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cântă zeiță mânia ce-aprinse pe-Ahil Peleianul – astfel se deschide poate cea mai cunoscută epopee scrisă vreodată, care ni s-a transmis prin viu grai și, mai apoi, notată pe hârtie, Iliada lui Homer. Presupusul autor al Iliadei, despre care se spune că ar fi fost orb, nu a trăit nici pe departe într-o perioadă cât de apropiată de cea a evenimentelor pe care le povestește. Acest fapt nu ne face, însă, să nu ne bucurăm de opera sa, chiar dacă nu ne putem încrede pe deplin în adevărul spuselor sale.

Cu toții cunoaștem povestea frumoasei Elena din Troia, soția lui Menelau, de care prințul Paris se îndrăgostește și pe care o ia cu el in cetatea sa de baștină. Acest fapt stârnește mânia soțului ei și  constituie pretextul pentru declanșarea unui război lung de 10 ani. Războiul care va reprezenta pieirea Troiei și triumful Spartei, moartea a zeci de eroi și suferințe îndelungate pentru supraviețuitori.

Extraordinarul poem al lui Homer, însă, este unul mai degrabă epic decât plin de romantism. Momentul cu care alege să dea startul relatărilor sale este cel în care Ahile refuză să își mai ajute tovarășii în lupta, supărat ca regele Agamemnon I-a furat o roabă. Fără ajutorul lui de nădejde, grecii încep să piardă teren și numai moartea vărului său, Patrocle, care se aruncă în luptă fără permisiunea lui Ahile, îl face pe marele erou să-și dorească cu ardoare răzbunarea. În furia lui, îl ucide cu brutalitate pe prințul troian, lăsând cetatea fără apărare, fapt care, alături de vicleșugul calului de lemn pe care îl propune Ulise, va aduce prăbușirea falnicei cetăți.

Povestirea lui Homer este plină de descrieri detaliate ale confruntărilor dintre războinicii greci si cei troieni, dar și de multe reflecții filozofie asupra sensului vieții omenești și asupra neputinței omului de a se împotrivi destinului hărăzit lui de zei. Totuși, muritorii au un mare atu în condiția lor: faptele și sentimentele umane au o valoare mult mai mare de vreme ce sunt efemere și sfârșitul poate veni pe neașteptate, în orice moment. Epopeea ne ajută astfel nu numai să aruncăm un ochi în intimitatea unei lumi dispărute, dar și să reflectăm la condiția noastră și să ne definim ca identități.

Cercetări arheologice din secolul al XIX-lea au arătat cu cetatea Troiei a existat și a trăit o astfel de tragedie, cu toate că există puține șanse ca destinul să îi fi fost influențat în atât de mare măsură de capriciile zeilor din Olimp. Totuși, această opere rămâne perfectă nu numai pentru iubitorii de istorie, ci și pentru oricine își dorește o lectură palpitantă și plină de tragism.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ILIADA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Homer sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ILIADA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Iliada
Autor: Homer
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 568
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 17.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Teodora Iancu este redactor Booknation.ro de 65 zile și a scris până acum 1 articole. Se află pe poziția 23 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Teodora Iancu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments