Recenzie „Imperiul Pisicilor” de Alex Tocilescu

Titlu: Imperiul Pisicilor
Autor: Alex Tocilescu
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Corneanu
Publicată la 24.06.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Imperiul Pisicilor” de Alex Tocilescu
Acordă o notă

Imperiul Pisicilor, scrisă de Alex Tocilescu, a fost cea mai vândută carte de literatură română la Editura Polirom, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția mai 2017.

Cartea conține 32 de proze scurte în care autorul comentează cu ironie și umor societatea românească. Pisica se face remarcată în toate situațiile ridicole, fiind o ființă superioară omului și cu care personajele pot comunica.

Pe parcursul lecturii, apar și elemente supranaturale – Iisus vine pe Pământ și ajunge la morga din Mierleni, Dumnezeu și-a pierdut pisica, călăreții Apocalipsei beau vodka într-un bar din Costești și aflăm că Diavolul este chiar un tip de treabă.

În Imperiul Pisicilor, orice este posibil: de la întâlniri cu extratereștri la un imperiu al pisicilor în adevăratul sens al cuvântului, un porc care a prins grai și dă sfaturi de viață sătenilor, până la reinterpretarea Scufiței Roșii care este un chinez comunist.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alex Tocilescu.

– Tocmai îi întrebam pe domnii unde sunt, am spus. Bărbatul în halat a dat ochii peste cap.

 – În iad, a spus. Dar trebuie să plecați.

Nu mi se părea că mă lua la mișto.

– În iad, am repetat.

– Da, în iad, a repetat și el.

La gât îi atârna, prinsă cu o panglică, o cartelă de acces, pe care erau tipărite poza sa și numele „Satana”.

– Aha, am spus.

Bărbatul a luat cartela de acces și s-a uitat la ea.

– Da, a zis.

– Adică iadul e sub pădurea Băneasa? am întrebat.

Alex Tocilescu are un stil unic, nonconformist și plin de umor. Își construiește foarte bine personajele și mai ales dialogurile. Fiecare proză se bazează pe schimburile de replici dintre personaje, pe care autorul reușește să le redea într-un mod foarte natural. Deși folosește un limbaj licențios, scriitorul nu este vulgar.

Am citit cartea în câteva ore deoarece m-a captivat modul în care a fost scrisă – inteligent, pe un ton lejer și plin de ironie. În plus, situațiile în care se află personajele sunt o combinație perfectă de elemente autobiografice, SF și parodie.

Nu am putut să nu mă întreb, încă de la începutul lecturii, în ce măsură l-au inspirat pisicile lui – Ursula, Jiri și Cici – pe Alex Tocilescu? Cine pe cine a făcut celebru – el pe pisici sau pisicile pe el? Dacă vrei să citești o carte care cu siguranță te va face să râzi, atunci Imperiul Pisicilor e alegerea perfectă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.