Recenzie ”Împreună” de Anna Gavalda

Titlu: Împreună
Autor: Anna Gavalda
An apariție : 2014
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 2.11.2017
Nota recenzorului: n/a

La prima vedere cele patru personaje din romanul ” Împreună” al scriitoarei franceze Anna Gavalda , nu par a fi capabile a țese impetuoasa intrigă a unei acșiuni boeme, fiind mai degrabă personaje prinse într-un paradoxal bucolic al truismelor, autoarea alegând senzorialul descriptivism al unor trăiri oarecum banale, ba chiar anodine,

Însă, dincolo de învelișul carapacei, în caare viețuiesc aproape stereotipic Camille, Philbert, Franck și Paulette, se ascunde incandescența unor magnetizante trăiri pe care Anna Gavalda ni-le înfățișează într-un stil alternant, însă fără a fi derutant, confuz.

Când alert, când lin, asemănător capriciilor mării, stilul scriitoricesc te prinde într-un mătăsos prizonierat cu iz parizian, nicidecum excesiv siropos, ci romantic, cald și maleabil, cu o muzicalitate aparte a întrepătrunderii destinelor într-o sculptură a existențialismului dansat cu timiditate între mângâierea cuvintelor și speranțele necuvintelor.

Fără misoginismul în a căror capcană cad anumite scriitoare de duzină, Anna Gavalda tratează cu aceeași considerație și intransigență cele patru personaje, conturând trăirile clădite din huma conjugării și lacrimile inevitabilelor deraieri ale felului de a fi, scriitoarea din Hexagon presară peste sufletele cititorilor lumini și umbre culese din purgatoriul vieții trăită sub jaluzelele normalității, când chiar și această normalitate are o anumită spectaculozitate sepulcrală.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anna Gavalda.

Dragostea, între neîntinare și foamea consumării, este pictată renascentist în această carte, ca o eliberare din corsetul matrițării, ca o revigorare prin intermediul unei necesare defibrilări.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Miracolul din spatele truismului chiar există, asta ne transmite Anna Gavalda.

Aspecte Negative:

Idealismul scriitoricesc are ceva care încă nu s-a dezvoltat complet.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.