Recenzie „O viață mai bună” de Anna Gavalda

de | sept. 21, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

O viață mai bună de Anna GavaldaToți ne dorim o viață mai bună la un moment dat în procesul nostru de maturizare. Nu mulți însă reușesc să o obțină. A te ghida după un ideal universal nu este niciodată cheia. Așa cum își dau bine seama protagoniștii celor două povestiri din această carte. Dar dacă ajungi în compania potrivită sau ești suficient de răbdător, s-ar putea ca minunea după care tânjești să se prezinte și în viața ta.

Cartea „O viață mai bună” este prima pe care o citesc de la autoarea franceză Anna Gavalda

Însă cu siguranță nu va rămâne singura citită. Mi-a plăcut mult stilul cald, amuzant, natural al scriitoarei. În viitor sper să ajung să lecturez și alte cărți de-ale ei. Poate „Împreună”, „O iubeam”, „Billie”, „Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva”. Comic e că am descoperit această autoare acum de când am revenit în România și nu știam de ea când locuiam în Franța.

Așa cum spuneam, cartea este alcătuită din două părți care nu au nici o legătură totuși una cu cealaltă. E vorba de viața și trăirile a două personaje diferite. Deși, ideea centrală ce leagă aceste povești și le reunește în aceeași carte ar fi alegerile pe care le facem în viață și consecințele la care duc acestea. 

Acțiunea din ambele povestiri are loc în Parisul boem și minunat, iar protagoniștii în ambele cazuri sunt tineri și nehotărâți. Când crezi că traiul tău e monoton și eventual, chiar ți se pare că nu ai nici o valoare în lumea asta, se întâmplă ceva și în mintea ta se produce un declic. Începi să îți reconsideri alegerile, începi să îți dai seama că ai putea face și altfel și descoperi că ai putea fi fericit în alte moduri decât cele închipuite până atunci.

„O viață mai bună” de Anna Gavalda este o carte fascinantă, despre oameni și trăiri, emoții și lupte interioare

Mathilde cea frumoasă și rebelă, ce renunță la studiile sale în istorie pentru a lucra la negru în lumea înșelătoare a social media, devine atrasă de un străin amabil, dar ciudat și neatrăgător la prima vedere. După ce pierde 10.000 de euro și începe să devină mai responsabilă și mai calculată, și curajul i se schimbă și chiar preferințele amoroase.

Așa că devine obsedată de cel care i-a găsit și înapoiat banii și începe o căutare frenetică a străinului misterios alături de care simte că ar putea avea o viață mai bună.

Yann este un tânăr la fel de incapabil de a se bucura de micile lucruri în viață și câteodată chiar își face gânduri negre, din cauza a ceva ce pare că îi lipsește. Dar la fel ca în cazul Mathildei, și lui i se întâmplă ceva ce îi va schimba felul de a gândi și de a se bucura de zilele sale pe pământ.

Chiar vecinii săi sunt cei care îl vor face să vadă viața cu alți ochi. Așa că după o zi și o seară petrecută în compania lor, Yann își începe dimineața în forță, cu o gândire pozitivă și schimbată, menită să mute și munții din loc. 

Cele două povestiri ale Annei Gavalda sunt o sursă de inspirație pentru oricine

Transmit o stare de pozitivitate și un aer de schimbare la fel ca o carte de self-help.

Titlu: O VIAȚĂ MAI BUNĂ
Autor: Anna Gavalda
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1049

Alte recenzii de la Anna Gavalda:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 10 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments