Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

de | mai 6, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

copertă O iubeam de Anna Gavalda„O iubeam” este a doua carte pe care o citesc de la autoarea franceză Anna Gavalda. Cealaltă scriere și prima citită de la această romancieră esteO viață mai bună„. Este vorba de asemenea despre un text emoționant scurt, inspirat din realitatea de zi cu zi.

„O iubeam” este o carte drăguță care se citește repede și ușor, dar care îți rămâne pentru un timp în minte

Eu am împrumutat-o de la o prietenă și în doar câteva ore a fost gata. Povestea mini romanului de față e despre un socru care își alină nora după ce soțul acesteia, fiul lui, o părăsește pentru altcineva. Mie, pe lângă comunicarea deschisă și transparentă dintre cei doi, mi-a mai plăcut felul în care bărbatul matur și-a dezvăluit chinul sufletesc și pierderea singurei femei pe care a iubit-o cu adevărat, în fața nurorii sale, aflată ea însăși într-un impas emoțional.

Totuși, nu știu dacă am înțeles eu bine sau nu, dar mi s-a părut oarecum că el își scuză fiul pentru comportamentul laș descriind propria dramă din tinerețe, atunci când el însuși ar fi putut să treacă printr-o despărțire dureroasă, dar sacrificând totuși marea iubire pentru a rămâne alături de copii și mama lor.

Dilema personajului, după cum am perceput-o eu, se bazează pe întrebarea „Este oare mai bine să-ți alegi familia deși nu te simți 100% fericit cu ea sau să o rănești alegând mai degrabă marea dragoste care apare doar o dată în viață pentru a da întâietate sentimentelor?

Este curios cum o singură mână de oameni, sau chiar două persoane diferite, pot răspunde la această întrebare, alegerile și personalitățile noastre fiind atât de variate

Abandonată de soțul ei Adrien, Chloe, o tânără femeie rămâne interzisă alături de fetele ei, de decizia subită luată de cel care credea că îi este partener pe viață. Însă implicarea socrului ei în recuperarea emoțională a femeii va face o diferență. Cei doi, noră și socru, vor forma o relație profundă, care schimbă vieți, în care unul se va deschide cu adevărat mai mult decât a făcut-o toată viața lui iar celălalt va primi consolarea de care are nevoie pentru a accepta schimbarea.

Nefiind doar un mini roman sentimental, ușurel, „O iubeam” de Anna Gavalda aruncă o privire intimă asupra consecințelor dureroase și deseori intolerabile pe care le poate avea adulterul într-o căsnicie și asupra indivizilor implicați în ea

În timp ce fetițele abandonate de tată se joacă și umblă de colo colo nedându-și prea mult seama de ce s-a întâmplat în familia lor, socrul Pierre descoperă o legătură strânsă și valoroasă cu nora lui, Chloe. Iar în timp ce greu, dar încet încet, femeia ajunge să accepte despărțirea și infidelitatea soțului, bărbatul matur îșî confesează propria aventură ilicită din tinerețe.

Devine evident că în timp ce Chloe suferă și nu înțelege de ce soțul a plecat, fiind dărâmată de decizia lui și chiar furioasă, Pierre deplânge pierderea iubirii mari din anii de demult, când a pus capăt singurei pe care o iubea doar pentru a fi acceptabil din punct de vedere social.

Acum eu repet întrebarea de mai sus „Este oare mai bine să-ți alegi familia deși nu te simți 100% fericit în sânul ei sau o rănești alegând mai degrabă marea dragoste care apare doar o dată în viață pentru a da întâietate sentimentelor?

Citiți cartea și apoi răspundeți și voi la această întrebare.

Titlu: O IUBEAM
Autor: Anna Gavalda
Traducător: Constanța Ciocârlie
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 180
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 10826

Alte recenzii de la Anna Gavalda :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 19 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments