Recenzie “Înainte să adorm” de S.J Watson

Titlu: Înainte Să Adorm
Autor: S.J. Watson
An apariție : 2011
Editura: Trei
Nr. Pagini: 437
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Dana Otet
Publicată la 10.09.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Înainte să adorm” de S.J Watson
5 (100%) 1 vote

Înainte să adorm este opera care m-a determinat să iubesc acele cărți care tind să cuprindă o doză maximă de suspans.

Autorul acestei cărți nu mi-a oferit timp de respiro, astfel că m-am trezit câteva ore mai târziu că am devorat o carte, fără ca măcar să îmi pese cât este ora, dacă este zi, dacă este noapte sau dacă mi-e foame.

Pot spune că Înainte să adorm, alături de Second life, scrisă tot de acest autor, m-au introdus în acea sferă a ficțiunii, unde realitatea nu își face simțită prezența.

Pentru mine această carte este precum un tărâm al secretelor, al cuvintelor nespuse. Înainte să adorm este un cufăr din care tot scoți lucruri de valoare și scoți și scoți, dar ele nu se termină și nici nu sunt mai puțin calitative.

Așadar, în contextul acestui volum vom avea prilejul de a o cunoaște pe Christine, o femeie de 47 de ani, a cărei viață se repetă la infinit, ea neconștientizând acest lucru nefast.

Pentru ea, viața poate fi surprinsă simplu: 24 de ore. După aceste 24 de ore, totul revine, iar ea o ia de la capăt, neștiind cine este, unde este și de ce se află în locul respectiv.

Pe de altă parte, îl avem pe Ben, soțul acesteia, care necondiționat se luptă pentru Christine. În fiecare zi, el îi povestește cine este ea, cine este el și de ce se află acolo.

Dar oare el nu a obosit să repete în fiecare zi aceeași poveste? Christine își pune aceeași întrebare, doar că ziua următoare, din nou, nu se mai cunoaște.

Ca o remediere a situației și a bolii pe care aceasta o are, în peisaj apare un nou personaj și anume doctorul Christinei.

Medicul o sfătuiește să țină un jurnal, în care să scrie în fiecare zi ceea ce își amintește și ceea ce a realizat ea în decursul celor 24 de ore.

Ce se întâmplă, însă, când ea uită unde îi este jurnalul?

Când se trezește cu Ben în pat, Christine are impresia că a înnebunit, considerându-se necăsătorită și cu 20 de ani mai tânără.

Nimic nu este adevărat, bineînțeles, însă va ajunge ea să înțeleagă acest lucru? Va lua totul ca atare sau va ceda psihic?

Au existat momente când am dorit să îi sar în ajutor, însă autorul nu mi-a permis acest lucru, la fel cum nu mi-a permis să las cartea din mână până nu am finalizat-o.

Nu știu exact timpul în care am citit-o, cert este că mi-a plăcut extrem de mult și S.J. Watson va rămâne prin intermediul acestei opere mereu în sufletul meu.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de S.J. Watson.

În contextul acestei cărți nu se poate vorbi despre plictiseală, ci, mai degrabă, despre rapiditate și calitate, deoarece ritmul alert al acțiunii, personajele, situațiile neașteptate, determină orice cititor să lectureze cartea cu spor și, mai mult de atât, să se bucure de o lectură frumoasă și plăcută.

Înainte să adorm este o lectură unică, o lectură pe care eu n-am mai întâlnit-o până acum, iar subiectul care stă la baza cărții m-a atras și acest lucru s-a putut observa.

Cuvintele pe care S.J. Watson le înșiră pe foi sunt precum săbiile. Cuvintele folosite de el te sfâșie și, categoric, te tulbură din punct de vedere emoțional.

Din nou, nu îmi găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie acest gen de lectură și tot ce pot să vă comunic este că veți păși într-un război, un război în care coechipierii nu se cunosc. Ei sunt străini unul față de celălalt.

Ce va ieși oare la final?

Când protagonista ajunge să găsească jurnalul ascuns, șocul se instalează pe chipul ei. Mintea, chiar dacă nu este limpede, o avertizează, însă cât de bine percepe ea aceste avertizări?

Un singur lucru este important și anume ceea ce scrie pe prima pagină a jurnalului. Cândva, ea a scris acolo Să n-ai încredere în Ben.

Cine să fie acest Ben? Nu se presupune că acesta este soțul ei?

Vă spun sincer că nu am mai întâlnit niciodată o carte pe care să o lecturez cu atât de mult patos, cu atât de multă nerăbdare.

Nimic nu este cea ce am crezut inițial, ci autorul reușește să facă o întoarcere la 180 de grade.

Suspansul, iubirea fățarnică și minciunile fac parte din această carte. Tu vei rezista sau vei fi păcălit de personaje?

Iubesc aceste cărți care surprind bolile mintale pe care unele personaje le au și sunt de părere că acest gen de lectură nu va putea fi înlocuit niciodată.

Sunteți curioși să vedeți dacă Christine va evolua? Vă doriți vă aflați cine este Ben și de ce locuiește acesta, de fapt, cu eroina noastră?

Înainte să adorm este echivalentul suspansului și al dramatismului, însă prin ochii unui cititor, Înainte să adorm este totul.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.