Recenzie ”Începem cu sfârșitul” de Chris Whitaker

de | iul. 14, 2022 | Ficțiune pentru Adolescenți, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ÎNCEPEM CU SFÂRȘITUL ARE REDUCERE PE:

Mi-a amintit de Acest tărâm al blândeții, chiar dacă temele sunt foarte diferite. Probabil din cauza faptului că în centrul poveștii stau destinele unor copii greu încercați. Dar, una peste alta, ambele povești mi-au plăcut mult și transmit multă emoție.

În copilărie erau patru prieteni, prietenia a fost puternică și, la un moment dat, în urma relațiilor strânse dintre ei, dar și a ajungerii la pubertate, s-au format două cupluri, băieții rămânând frați de sânge, iar fetele – cele mai bune prietene, în continuare. Tragedia a lovit din senin și doi dintre ei au dispărut din peisaj, cuplurile s-au destrămat, dar nostalgia și regretul au rămas.

Walk și Star au rămas în orășelul în care s-au născut, Vincent și Martha au părăsit locul, niciunul de bunăvoie, fiecare plecând cu inima zdrobită. Dar nici celor rămași nu le-a fost mai ușor.

Dar după 30 de ani, unul dintre ei revine și, când tragedia lovește din nou, îl trage înapoi după el și pe celălalt. Trei prieteni regăsiți, trei suflete traumatizate, trei destine în bătaia vântului, trei vieți irosite, fiecare cu durerea și secretul lui. Și sperând încă după 30 de ani că vora putea îndrepta lucrurile, că de data asta se vor ridica la înățimea așteptărilor.

La 30 de ani după ce sora mai mică a lui Star a fost ucisă într-un accident de mașină de prietenul ei, Vincent, acesta este eliberat din închisoare și revine acasă. Acasă regăsește o Star distrusă psihic, dependentă de alcool și droguri, mamă iresponsabilă a doi copii chinuiți: Duchess și Robin. Duchess, de treisprezece ani, are misiunea de a-și crește fratele de cinci ani și de a-și supraveghea mama. Un copil crescând alt copil, o responsabilitate pe care și-a asumat-o singură și de care e hotărâtă să se achite cu succes. Un copil care și-a ridicat în dreptul inimii un zid după care doar Robin se poate strecura. Restul lumii rămâne afară. Duchess este o stâncă, copilul neexperimentat nu vede altă opțiune pentru a reuși să răzbată în lumea asta crudă. Se ia zilnic la trântă cu destinul și chiar dacă iese de multe ori tăvălită, știe că trebuie să fie puternică și nemiloasă pentru ca fratele ei să supraviețuiască. Abnegația și devotamentul ei sunt admirabile. Mi-a plăcut foarte mult ca personaj. A fost foarte atent construit. I-am înțeles comportamentul și, până la final, a dovedit că este un copil maturizat mult prea devreme, cu o judecată sănătoasă (crudă și violentă, e adevărat, dar împrejurările își spun cuvântul), empatic și responsabil, gata de sacrificiu oricând, care a pus pe primul loc binele celor dragi înaintea propriei persoane și care a încercat din răsputeri să rezolve situațiile chiar dacă era mult prea mică și necoaptă pentru ele. Nevoia ei de afecțiune și de stabilitate este evidentă mai ales în Montana (când își permite un moment de relaxare pentru care plătește scump), dar este profund influențată de teama de a nu fi din nou rănită și dezamăgită. Experiențele anterioare au transformat-o într-un copil rebel, greu de stăpânit, au determinat-o să se izoleze în carapacea ei, să-și însușească un comportament antisocial și bănuitor și să afișeze un teribilism periculos..

Mi-a plăcut Walk care, deși pare mult prea lent, timorat și nesigur la început, pe parcurs se ambiționează și se obligă să-și demonstreze lui însuși că e în stare să-și îndeplinească sarcinile profesionale și nu poartă degeaba uniforma. Pentru el, aflat între ciocan și nicovală, deciziile au fost foarte greu de luat și mai greu de asumat, dar s-a descurcat onorabil fără să-și trădeze nici jurământul profesional, nici prietenii.

Este un thriller psihologic, ce urmărește o dramă familială, complicată de nevoia unora de a-și băga nasul sau de obsesia lor cultivată, de iresponsabilitatea celor care ar fi trebuit să lupte și de lăcomia sau indiferența celorlalți.

Am urât personajul lui Star care, în ciuda încercării autorului de a-i da o față cât de cât umană și de a-i găsi justificări și scuze, din punctul meu de vedere, nu are niciuna. Comportamentul ei, deciziile luate și acțiunile ei sunt contradictorii, bulversante și lipsite de logică sau bun simț. M-am bucurat că cei doi copii n-au moștenit-o pe linie genetică. Și sunt convinsă că copiii au suferit mult mai mult din cauza prezenței ei în viața lor, decât din cauza absenței tatălui.

O poveste despre imprevizibilitatea vieții, despre vinovăție și regret, despre speranță și deziluzii, despre gesturi mici care declanșează adevărate furtuni, despre copii fără copilărie, despre nedreptatea și cruzimea destinului.

Ți-a plăcut recenzia cărții ÎNCEPEM CU SFÂRȘITUL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Chris Whitaker

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎNCEPEM CU SFÂRȘITUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Începem Cu Sfârșitul
Autor: Chris Whitaker
Traducător: Andrei Covaciu
An apariție : 2021
Editura: TREI
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 7864

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments