🔥 CARTEA INFINITUL DINĂUNTRU ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

  Infinitul dinăuntru semnat Vlad Zografi este o mică antologie de șase povestiri pe teme diverse, povestiri care ar putea, într-o oarecare măsură “onora” și funcția de eseuri filozofice. Totuși, autorul mărturisește că textul este departe de a se încurca în pretenții complicate și că important este ceea ce  observăm, culegem, rumegăm, învățăm, până la urmă, din tot ceea ce ni se cheamă viață.

Personal, aflată la primul contact cu numele Vlad Zografi, am recunoscut lesne în scriitura sa destule similarități cu eseurile dlui Liiceanu, despre care autorul însuși notează că l-a încurajat sistematic în direactia organizării și publicării materialelor sale, adunate vreme de mai mulți ani.

 Cuvântul este preocuparea scriitorului din povestirea care deschide volumul, mai exact suprapunerile între cuvânt și filmul acțiunii, efecte ale înlocuirii totale cu mimica, gesturi , cum sunt, de fapt, folosite cuvintele, în literatură, viață personală, viață interioară, teatru, film.

 Infinitul dinăuntru, povestirea cu numărul doi și cea care dă titlul volumului, lansează o întrebare bizară: Ar putea fi animalele sensibile la literatură?. (Și totuși, dacă admitem sensibilitatea lor și a plantelor – despre care se spune că ar crește mai armonios – la sunete clasice, de ce nu ar fi și asta o realitate?). O amoebă, de exemplu. Și dacă da, la ce opera literară?

În cercetare sunt menționați Dostoievski, Shakespeare, Flaubert, mituri, Goethe, Cervantes s.a. Încercarea de a defini sensul și interacțiunea individului cu sinele, deschide uși către noi și complexe frământări.

 Nebunia, cea de-a 3-a povestire închide cercul concentrării pe filmul personal. Urmează ca în partea a doua – cu Scena lumii, Bufoni și knuki, Istoria – să insistăm pe filmul acțiunii, prin intermediul teatrului clasic, modern și în fine, mărețul Dostoievski, ramificand în istorie.

“Suntem cu toții cufundați într-un ocean de povești care ne modelează pe dinăuntru” (pag.69), spune autorul; acest fapt ne determina acțiunile și stabilește felul în care interacționăm în societate.

Vlad Zografi (n. 1960, București ), prozator, traducător al lui Eugene Ionescu, absolvent de fizică la Universitatea București (și doctorand la Universitatea Orsay, Paris) , debutează în febr. 1990 în România literară.  Semnează, între altele, titluri ca Petru (2007), Viitorul e maculatură (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor), Toate mințile tale (2011), Isabela, dragostea mea (1996).

Citiți! Citiți Vlad Zografi! Citiți Infinitul dinăuntru!

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Vlad Zografi.

NOTĂ: 8  / 10

 

 

 

 

 

 

🔥 CARTEA INFINITUL DINĂUNTRU ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Infinitul Dinăuntru
Autor: Vlad Zografi
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 199
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 5.01.2019
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

invita, provoaca, sprijina analiza, cautarea, intelegerea unor aspecte importante ale vietii

Adelina Sănduleac
Autor: Adelina Sănduleac
Adelina e Redactor Activ
Redactor de 1683 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adelina Sănduleac