Recenzie „Inimi cicatrizate” de Max Blecher

by | Sep 22, 2020 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INIMI CICATRIZATE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

 

A fi bolnav înseamnă pentru oamenii sănătoși a fi privat pe vecie de bucuriile vieții. Boala devine o asigurare a sfârșitului și zilele par doar prelungiri ale suferinței. Însă Max Blecher în romanul Inimi cicatrizate demonstrează contrariul. Boala nu este sfârșitul vieții, ci doar o cale spre a trăi una puțin mai diferită.

Emanuel află într-o zi aparent obișnuită că tratamentele din România nu au dat roade și că a pierdut o vertebră osoasă în urma cancerului. Singura cale de tratare este să plece la sanatoriul din Berck, o stațiune cunoscută pentru tratarea tuberculozei osoase. Personajul masculin acceptă și în scurt timp se trezește înconjurat de o mulțime de grav bolnavi imobilizați în cărucioare, purtând cu mândrie armura de ghips.

Ceea ce m-a surprins este liniștea pe care bolnavii de la Berck o purtau în luptele lor. Niciunul nu se plânge, nu țipă, nu arată disperare în fața bolii, ba chiar atmosfera din sanatoriu este una degajată, se spun glume, se înfiripă idile și gelozii, se leagă prietenii. Lumea are propriile ei reguli aici și un întreg oraș aparține doar bolnavilor, fiind amenajat în întregime nevoilor lor. Personajele sunt ample și cuprind o mare paletă de tipologii umane ce demonstrează talentul autorului.

Emanuel se resemnează greu noii sale condiții și caută diferite porți de scăpare spre vechea viață. Interesant este însă că până și cei care se tratează aleg să rămână în Berck, aceasta devenind noua normalitate pentru ei. Boala în sine nu este grea pentru suferind, este mult mai dificil să lupte cu privirile, dezgustul și refuzul societății așa zis sănătoase.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Max Blecher

Emanuel este alter-ego-ul lui Blecher. Autorul a suferit de Morbul lui Pott, o tuberculoză osoasă, care l-a și răpus destul de tânăr. Întâmpările povestite în Inimi cicatrizate sunt inspirate din propria viață trăită sub povara bolii și din experiențele din sanatoriile la care a încercat să se trateze. Astfel, cărțile sale Inimi cicatrizate și Întâmplări în irealitatea imediată conțin urmele unei autobiografii dureroase.

Vă invit să vedeți și filmul apărut în 2016 în regia lui Radu Jude, cu Lucian Teodor Rus în rolul principal. Nu l-am văzut încă, dar pare un film promițător.

 

 

Titlu: Inimi Cicatrizate
Autor: Max Blecher
An apariție : 1937
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 231
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 22.09.2020
Nota recenzorului: 7/10

Aspecte Pozitive:

Romanul prezintă o altă perspectivă asupra bolii și suferinței

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Andra Stefania Derla este redactor Booknation.ro de 49 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 106 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andra Stefania Derla aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments