Recenzie „Însoțitoarea de zbor” de Chris Bohjalian

de | oct. 20, 2022 | Beletristică, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

Însoțitoarea de zborÎnainte să știu de carte auzisem ceva de un serial numit „Însoțitoarea de zbor” și pentru că era vorba de un thriller mi-am pus în minte să ajung și eu să-l vizionez. Dar mai apoi am primit un colet extraordinar de cărți cu noi apariții de la Editura Rao și am găsit și romanul „Însoțitoarea de zbor” printre ele.

Mâna destinului sau nu, m-am bucurat foarte tare. Drept pentru care, am decis ca prima carte cu care voi începe va fi cea scrisă de autorul armeano-american Chris Bohjalian. 

„Însoțitoarea de zbor” de Chris Bohjalian este un thriller fabulos despre alegerile făcute în viață și urmările acestora

Cassie Bowden este o însoțitoare de zbor frumoasă, dar nu tocmai tânără, căreia îi place viața trăită periculos, petrecerile, sexul și băutura. Nu-i de mirare că viața ei e un haos, în care până și ea se pierde zi de zi, pierderile de memorie fiind curente iar momentele penibile fiindu-i amintite de prietenele ei mai responsabile sau de străinii din baruri.

Cassie nu are o familie a ei, nici măcar un iubit stabil. Bea de rupe și trăiește superficial, dar treaba în timpul serviciului și-o face cel puțin decent, dacă nu punem la socoteală flirtul cu pasagerii.

Însă într-o seară sare de tot calul și a doua zi se trezește în alt hotel, într-un alt pat decât al ei, alături de un bărbat mort, Alex. Și cel mai rău este că nu are nici o idee despre cum s-a întâmplat asta și dacă a fost ea criminala sau altcineva l-a ucis pe amantul ei de-o noapte.

Femeia decide să îl lase acolo fără să sune la recepție sau la poliție, ștergând pe cât se poate urmele ei de prin cameră și adunându-și toate lucrurile care ar putea da de gol prezența ei acolo. Se strecoară din hotel către hotelul unde ar fi trebuit de fapt să-și petreacă noaptea alături de ceilalți însoțitori de zbor și se pregătește pentru cursa din ziua respectivă.

Cine ar fi crezut o femeie singură, americană, cu obiceiuri de bețivă și femeie ușoară, dacă ar fi găsită în pat lângă un bărbat clar ucis cu violență, într-un stat precum Dubai? 

Așa că minte pe toată lumea în față despre cum și-a petrecut noaptea, pe colegii de muncă, pe agenții FBI ce interoghează pe toată lumea odată întoarsă în America. Dar poate oare să mintă la nesfârșit? Poate să scape basma curată chiar dacă crede în adâncul inimii ei că nu ea este criminala? Asta nu știe, de aceea contactează o avocată și îi povestește totul acesteia.

Între timp își amintește de o femeie, Miranda, care a venit în camera bărbatului cât era și ea acolo, o parteneră de afaceri cu care acesta trebuia să se vadă și a doua zi la o ședință. Amintirile lui Cassie din seara și noaptea cu pricina sunt încețoșate și nu prea are cum să pună cap la cap informațiile care ar putea-o ajuta.

Însoțitoarea de zbor va face alte mici prostii care ar putea-o incrimina în timp ce încearcă pe cont propriu să afle mai multe despre Alex și despre afacerile în care era implicat. Mai grav este însă faptul că acum e urmărită din mai multe părți. De tabăra criminală, care a comis o eroare și acum vrea să scape și de ea, dar și de tabăra care aplică legea, care vrea să obțină mai multe detalii despre caz.

Cassie se simte constrânsă din toate părțile, în timp ce încearcă să-și facă meseria în continuare și să pară cât mai normală, dacă normală se poate numi viața ei.

„Însoțitoarea de zbor” de Chris Bohjalian este un thriller despre spioni, secrete și criminali, având o protagonistă mai degrabă antierou, cu toate caracteristicile unui om banal

Asta mi-a plăcut cel mai mult la această carte. Simplitatea și naturalețea omului în starea lui naturală, cu defecte, comportamente și gânduri cu care ne putem identifica toți. Eroina care este antieroină, dar care treptat ajunge să dorească și chiar să iasă din cercul ei vicios care a degradat-o într-atât.

Dacă mi-a plăcut cartea, răspunsul este da. Acum sunt tare curioasă și de serial, de felul în care a fost plăsmuită povestea și adaptată pentru ecran, de actori și de șirul evenimentelor.

Titlu: ÎNSOȚITOAREA DE ZBOR
Autor: Chris Bohjalian
An apariție : 2022
Editura: RAO
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4554

Alte recenzii de la Chris Bohjalian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 11 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments