Recenzie „Instrucțiuni pentru Salvarea Lumii”, de Rosa Montero

de | mai 19, 2017 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Instructiuni pentru salvarea lumii - Rosa MonteroInstrucțiuni pentru Salvarea Lumii este scrisă de Rosa Montero și a apărut în 2008 și patru ani mai târziu și în România, în limba română. Are o copertă foarte interesantă, salamandra de pe ea este în relief, este un desen 3D pe undeva. Este un element de design atractiv, cel puțin pe mine m-a atras și n-am regretat.

Dacă nu ți-au mai rămas lacrimi, nu plânge, râzi.

Nu doar coperta este interesantă ci și cartea în sine. Este o carte asemănătoare unui film, ce ne prezintă povestea a patru personaje complet diferite ce-și desfășoară viața în Madrid. Vorbim de Matias, un taximetrist rămas văduv, Daniel, un medic nefericit în dragoste, Fatma, o prostituată africană și o pensionară, Cerebro, fostă mare savantă la vremea ei.

Deși sunt diferiți, deși nu prea au nimic în comun, totuși viața îi cam aduce împreună, cel puțin pentru o perioadă. Au un singur element care îi leagă și anume: toți patru sunt singuri.

Matias, este taximetrist, lucrează în tura de noapte și între timp încearcă să facă două lucruri: să repare casa, proiect început în trecut și să treacă peste moartea soției sale. Frecventează un bar rău famat, aflat în apropierea unui bordel. Acolo o cunoaște pe Cerebro, o bătrână savantă ce își îneacă amarul în vin, în fiecare noapte. Tot acolo, ia legătura și cu Fatma, o tânără prostituată pe care o duce până la spitalul municipal, într-o seară când aceasta se alesese cu o tăietură urâtă pe unul din brațe.

Acolo, Matias îl regăsește pe Daniel, medicul pe care la rândul său îl consideră vinovat pentru moartea soției sale și pe care se decide să-l vâneze, la propriu.

Daniel, este căsătorit dar cam degeaba. Este la rândul său un om singur, ce s-a refugiat în lumea jocurilor video. Se intersectează la rândul său cu Fatma, pe care o tratează într-o seară și rămâne fascinat de ea.

Cum spuneam mai sus, cele patru personaje se intersectează în curând mai mult sau mai puțin voit și dau un sens nou cărții dar și vieții în general.

Este o carte ce îndeamnă în mod subconștient la reflecție, la cunoașterea de sine și elevarea propriului eu. De asemenea, tot într-un mod ascuns, cartea ne face pe undeva să înțelegem că în viața se pot întâmpla multe, pentru ca viața este complexă. Dușmanul de ieri poate deveni așadar prietenul de mâine și invers.

Titlu: INSTRUCȚIUNI PENTRU SALVAREA LUMII
Autor: Rosa Montero
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1103

Alte recenzii de la Rosa Montero:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Infra Sun a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Infra Sun aici. Infra Sun are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments