Recenzie „Invenția lui Hugo Cabret” de Brian Selznick

de | ian. 31, 2017 | Fantezie, Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

 V-ați simțit vreodată pierduți sau abandonați ? Ai fost vreodată în postura de a nu știi încotro să o apuci, ce să spui sau să pui la îndoială totul ce aflaseși până în momentul respectiv ?

Ei bine, cred că, toți, mai mult sau mai puțin, am avut la un moment dat în viață o astfel de cotitură, dacă pot spune așa. Ceva care să ne facă să ne întrebăm care ne este cu adevărat rostul în această lume mare, plină de imprevizibil și, de ce nu,  de inevitabil.

Poate că,  omul este de departe, cea mai complexă operă din câte a existat, există și va exista, care, deși condiționat de ,,Marele Anonim” de cel mai mare dușman al său – TIMPUL-, a găsit totuși o cale de a face un pact cu el. La fel cum ființa umană are o formă, ceva cu care să își poată desfășura activitățile și să supraviețuiască, timpului i-a fost oferit, de asemenea, și lui o formă construită de… i-a ghiciți de cine?…DE OM, bineînțeles! Iar cea din urmă, adică forma, este simbolizată de ceas, un mecanism care,  deși plenitudinar, oglindește așteptarea unor lucruri ca întâmplarea, surpriza, răul, bunătatea, schimbarea, inteligența și speranța care vin în ajutorul omului.

Însă, timpul nu doar oferă. El este și un mare „șarlatan”, deoarece a creat uitarea prin gustul care se ,,pliază” după nou, război, nefericire, tristețe.

Romanul lui Brian Selznick încearcă să ofere „umplutura” spuselor de mai sus, oglindind faptul că omul, la fel ca o mașinărie, este ,„produs” cu un rost, venind ( NAȘTEREA) cu tot ce îi trebuie, fără piese de schimb, cu un rol bine stabilit care este deja scris. Selznick spune prin scrierea sa că noțiunea de „stricat” sau „defectat” nu există. Omul are doar un „moment de rătăcire”, „o piesă care nu merge bine”, deoarece încă nu și-a găsit locul –vocația.

Orfan, ceasornicar și hoț de nevoie, Hugo trăiește în cotloanele întunecate ale unei gări din Paris, unde, pentru a supraviețui, trebuie să-și păstreze secretele și să rămână nevăzut. Dar când lumea lui se încrucișează – asemenea mecanismelor ceasurilor de care are grijă – cu o fată ciudată, care iubește cărțile, și un bătrân aspru, care are o prăvălie de jucării în gară, viața ascunsă a lui Hugo și cea mai prețioasă taină a lui sunt în primejdie. Un desen fără logică, un carnețel neprețuit, o cheie furată, un om mecanic (un automat) și un mesaj ascuns de la tatăl mort a lui Hugo, alcătuiesc firul călăuzitor al acestei povești complicate, pline de mister și emoționante.

Cum epopeea magică a autoarei britanice J. K. Rowling, „Harry Potter”,  are rara calitate de a nu fi pentru copii sau adulți sau adolescenți, ci pentru toată  lumea, la fel este și această mirifică capodoperă. Este pentru toată lumea.

Așadar, eu una,  am „devorat-o”, căci am iubit-o de la simpla vedere și v-o recomand cu toată căldura dacă vreți să vă redescoperiți pe voi înșivă, să vă înțelegeți mai bine și să învățați să prețuiți lucrurile simple, care contează cu adevărat.

Titlu: INVENȚIA LUI HUGO CABRET
Autor: Brian Selznick
An apariție : 2007
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 567
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1715

Alte recenzii de la Brian Selznick:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments