Recenzie „Ion” de Liviu Rebreanu

de | sept. 1, 2017 | Recenzii cărți

Sinceră să fiu, nu prea am cochetat cu literatura românească până anul acesta, când am citit primul roman care reușește să cuprindă complexitatea vieții din toate unghiurile, „Ion” al lui Liviu Rebreanu. Te sfătuiesc ca înainte să respingi ideea de autor român din cauza limbajului arhaic sau regional folosit sau a temelor care nu sunt de actualitate să arunci o privire asupra acestei recenzii, care sper să îți schimbe perspectiva, cum romanul mi-a schimbat-o și mie.

Amintirile o zăpăceau. Dacă asta n-a fost iubire, atunci ce-i iubirea?(…)avusese convingerea că iubirea e ceva foarte poetic, eteric și romantic, ceva scăldat în serenade(…)Iar azi e în pragul cununiei și, în loc de fraze pompoase, mintea ei freamătă numai bucătărie, gosopdărie, proză. -perspectivă feminină-

Liviu Rebreanu abordează în romanul său toate aspectele vieții din acea vreme, care se regăsesc și în zilele noastre, ca de exemplu strategiile politice, încălcarea valorilor morale, căsătoria pe baza averii, patriotismul sau lipsa sa, viața socială după statutul material și altele. Autorul utilizează tipologii umane foarte bine conturate ca și Ana, tipul fetei naive care face sacrificii pentru iubire, chiar dacă e folosită și abandonată sau Maria Herdelea, soția credincioasă care râvnește după tinerețe și o bună bârfitoare.

Ion, personajul principal, duce o luptă între rațiune și sentimente, iar de aici se ajunge ușor la certuri, bătăi, strategii, încălcarea principiilor, sinucideri și chiar crimă. Romanul are o perspectivă largă asupra mai multor gândiri, de la fete naive, la strategii pentru interes, iubire sinceră sau griji părintești. Stai liniștit, nu ai nevoie de un dicționar de arhaisme la cartea asta, deoarece nu vei întâlni prea multe, ceea ce face cartea accesibilă și lejeră. În roman o să găsești și multe gânduri interesante, mai bine spus cugetări.

Am îndrăgit rapid romanul pentru diversitatea tematică și de perspectivă, iar ceea ce m-a convins să îl citesc a fost actualitatea temelor, care pot fi transpuse ușor în prezent. Ion m-a atras în lumea lui, din Pripas până în Armadia și m-a surprins cu complexitatea sa. Cartea m-a învățat despre cât de importantă e combinarea armonioasă a rațiunii cu sentimentele. Dar Ion ce va alege? Pământul sau iubirea? Va rămâne cu ce a ales sau va răsturna ițele încât nici el nu va mai ști să le descurce?

Până data viitoare citiți cu drag!

Titlu: ION
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2017
Editura: EDUARD
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3330

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela NIta a fost redactor Booknation.ro și a scris 4 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela NIta aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirela Barbalata

O carte care merita citita. Mie mi-a placut foarte mult. Desi am citit-o acum multi ani, in liceu (era o lectura obligatorie) imi aduc aminte ca am savurat cartea. Exista totusi riscul ca multi tineri, acum, sa o respinga, tocmai datorita limbajului, asa cum ai mentionat si tu.
Oricum, o recomand cu drag 🙂