Recenzie „Ion” de Liviu Rebreanu

de | sept. 1, 2017 | Recenzii cărți

Sinceră să fiu, nu prea am cochetat cu literatura românească până anul acesta, când am citit primul roman care reușește să cuprindă complexitatea vieții din toate unghiurile, „Ion” al lui Liviu Rebreanu. Te sfătuiesc ca înainte să respingi ideea de autor român din cauza limbajului arhaic sau regional folosit sau a temelor care nu sunt de actualitate să arunci o privire asupra acestei recenzii, care sper să îți schimbe perspectiva, cum romanul mi-a schimbat-o și mie.

Amintirile o zăpăceau. Dacă asta n-a fost iubire, atunci ce-i iubirea?(…)avusese convingerea că iubirea e ceva foarte poetic, eteric și romantic, ceva scăldat în serenade(…)Iar azi e în pragul cununiei și, în loc de fraze pompoase, mintea ei freamătă numai bucătărie, gosopdărie, proză. -perspectivă feminină-

Liviu Rebreanu abordează în romanul său toate aspectele vieții din acea vreme, care se regăsesc și în zilele noastre, ca de exemplu strategiile politice, încălcarea valorilor morale, căsătoria pe baza averii, patriotismul sau lipsa sa, viața socială după statutul material și altele. Autorul utilizează tipologii umane foarte bine conturate ca și Ana, tipul fetei naive care face sacrificii pentru iubire, chiar dacă e folosită și abandonată sau Maria Herdelea, soția credincioasă care râvnește după tinerețe și o bună bârfitoare.

Ion, personajul principal, duce o luptă între rațiune și sentimente, iar de aici se ajunge ușor la certuri, bătăi, strategii, încălcarea principiilor, sinucideri și chiar crimă. Romanul are o perspectivă largă asupra mai multor gândiri, de la fete naive, la strategii pentru interes, iubire sinceră sau griji părintești. Stai liniștit, nu ai nevoie de un dicționar de arhaisme la cartea asta, deoarece nu vei întâlni prea multe, ceea ce face cartea accesibilă și lejeră. În roman o să găsești și multe gânduri interesante, mai bine spus cugetări.

Dacă îți place recenzia cărții ION, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Liviu Rebreanu

Am îndrăgit rapid romanul pentru diversitatea tematică și de perspectivă, iar ceea ce m-a convins să îl citesc a fost actualitatea temelor, care pot fi transpuse ușor în prezent. Ion m-a atras în lumea lui, din Pripas până în Armadia și m-a surprins cu complexitatea sa. Cartea m-a învățat despre cât de importantă e combinarea armonioasă a rațiunii cu sentimentele. Dar Ion ce va alege? Pământul sau iubirea? Va rămâne cu ce a ales sau va răsturna ițele încât nici el nu va mai ști să le descurce?

Până data viitoare citiți cu drag!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ION CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ION
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2017
Editura: EDUARD
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2850

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela NIta este redactor Booknation.ro de 1994 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela NIta aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

O carte care merita citita. Mie mi-a placut foarte mult. Desi am citit-o acum multi ani, in liceu (era o lectura obligatorie) imi aduc aminte ca am savurat cartea. Exista totusi riscul ca multi tineri, acum, sa o respinga, tocmai datorita limbajului, asa cum ai mentionat si tu.
Oricum, o recomand cu drag 🙂