Recenzie “Amândoi” de Liviu Rebreanu

de | apr. 20, 2022 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA AMÂNDOI ARE REDUCERE PE:

Mi-a căzut cu tronc Rebreanu. De la o vreme tot la el mă întorc. După “Jar” am zis că trebuie să mai explorez opera lui Rebreanu și să recuperez și alte romane de referință ale literaturii române. Și iată-mă ajunsă la “Amândoi”. O carte în care realismul și suspansul prevalează. Am stat lipită de ea și am urmărit cu sufletul la gură să aflu deznodământul.

Văzând titlul romanului mi-am imaginat că este vorba despre o poveste de dragoste, în care eroii sunt un El și o Ea cuprinși în vâltoare sentimentelor. Dacă aș fi făcut vreo asociere cu o crimă ar fi fost doar în contextul săvârșirii unei nelegiuiri de către cei doi, de către “amândoi”.

Este un roman polițist clasic în care se investighează asasinarea a doi bătrâni. Fiind bogați și avari, cei doi bătrâni sunt găsiți uciși în casa lor din Pitești. Tânărul anchetator, Aurel Dolga este cel care investighează crimele încercând să descurce ițele. Rufele murdare ale familiei sunt spălate în public, se deschid răni vechi și se încep scandaluri noi.

Cu cât avansăm în istorie personajele prind contur și capătă individualitate. Aflăm despre cele două victime că nu aveau copii, însă munceau și adunau la ciorap o avere impunătoare. În același timp erau avari și strângători. Ilarie Dăniloiu era negustor la origine și fiindcă era bogat și influent, a fost luat în partid ajungând în final senator.

Dacă îți place recenzia cărții AMÂNDOI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Liviu Rebreanu

Pretendenții la moștenire nu întârzie să apară. Fratele și sora lui Ilarie se consideră principalii beneficiari. Fratele, Spiru Dăniloiu, un bătrân greoi și prostănac și în același timp șiret ca un vulpoi. Sora, Aretia Delulescu, o femeie săracă, credincioasă, voinică, bărbătoasă și încăpățânată, dar foarte cinstită. Felul în care se certau de la moștenire fratele și sora, atunci când celălat frate stătea încă pe laiță este probabil una dintre realitățile nefericite care există în multe familii de înstăriți.

Deznodământul este unul surpriză, nu l-am putut prezice. Dar, ceea ce m-a impresionant în mod special a fost cauza omorului.

Recomand!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA AMÂNDOI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: AMÂNDOI
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 1940
Editura: LIVIU REBREANU
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 6437

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 2 ani, 3 luni, 11 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 7 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments