Recenzie „Ispășire” de Ian McEwan

de | iun. 24, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ISPĂȘIRE ARE REDUCERE PE:

Trebuie să recunosc că înainte de a citi cartea Ispășire” de Ian McEwan, am văzut filmul. Acesta este și mai cunoscut decât romanul, din punctul meu de vedere. Eu habar nu aveam până de curând că producția cinematografică cu Keira Knightley și James McAvoy în rolurile principale este adaptată după un roman al lui Ian McEwan.

De la acest autor britanic am mai citit în variantă originală „The Children Act”, „Legea copiilor”

Aceasta este o carte la fel de emoționantă precum „Ispășire”. Chiar dacă se zice că dacă vezi filmul, nu vei mai citi cartea, la mine e un pic invers. Pe mine vizionarea ecranizării mă face să îmi doresc să citesc cât mai repede și cartea. Să le compar apoi pe cele două și să îmi formez o părere de ansamblu.

Mie filmul “Atonement” mi-a plăcut destul de mult. Dar a fost o producție superbă care a luat și Oscarul. În plus, actorii ce au jucat în el îmi sunt tare dragi. Iar actrița ce a jucat-o pe Briony Tallis când era copilă m-a făcut să o urăsc. Bineînțeles, ca personaj. Dar de altfel la fel a făcut-o și personajul imaginat de romancier.

Și dacă filmul mi s-a părut grozav, cartea a fost genială. Descrierile locurilor, dialogul dintre personaje, monologurile, ororile războiului văzute prin ochii lui Robbie. Totul a fost cum trebuie. Și suficient de realist încât să mă prindă în poveste și să mă facă să îmi pară rău pentru cei doi îndrăgostiți. Mi-a plăcut totuși și finalul deoarece nu trebuie să fie totul roz ca să te impresioneze.

Dacă îți place recenzia cărții ISPĂȘIRE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ian McEwan

Romanul „Ispășire” a lui Ian McEwan este despre dragoste și război, copilărie și clasă socială, vină și iertare

Este un roman complex, asemenea personajelor din el. Dar să vă spun despre ce este vorba aici.

Într-o zi călduroasă de vară, în anul 1935, Briony Tallis, o fetiță în vârstă de 13 ani, este martora unui flirt dintre sora sa Cecilia și Robbie Turner. Robbie este fiul unei servitoare, dar și prietenul din copilărie al Ceciliei. Este de asemenea un cunoscut al casei, dar și un protejat al tatălui celor două fete.

În acea zi, pe domeniul familiei Tallis se află și fratele surorilor, Leon, prietenul acestuia, Paul Marshall, dar și cei trei verișori ai copiilor Tallis, băieții gemeni și Lola, verișoara mai mare. Din cauza zăpușelii mult prea mari, se produc o serie de evenimente care o vor face pe Briony să ia o decizie pe care o va regreta mai târziu. Însă va fi prea târziu.

Faptul că fata nu este încă matură și trăiește din fanteziile pe care i le oferă cărțile citite o va face să vadă în cea mai proastă lumină lucrurile. Din cauza năravurilor, a unei ciude mai vechi, a slăbiciunii Lolei și a dorinței de a proteja pe Cecilia de maniac, sora mai mică îl acuză pe Robbie Turner de o faptă deosebit de gravă.

Această acuzație nefondată le va schimba tuturor viața

Cecilia știe că Robbie este nevinovat și se desparte de familia ei, devenind sora medicală. Tânărul este acuzat și închis pentru câțiva ani, apoi este trimis ca soldat la război. Viața celor doi îndrăgostiți este amăruie. Ei rămân împreună, dar își duc dorul și vorbesc mai mult prin scrisori. Cecilia nu își va ierta niciodată familia pentru că nu a ținut partea bărbatului iubit. Dar mai ales pe sora ei, Briony, care a produs toată nefericirea.

Romanul dramatic „Ispășire” de Ian McEwan îi invită pe cititori în povestea familiei și a celor doi tineri despărțiți atât de brusc fix când și-au dat seama că se iubesc. Deși sora mai mică se va maturiza și va avea remușcări, lucru ce dă și titlul cărții, mare lucru nu se va schimba în decursul anilor. Dar finalul îl vei putea interpreta cum vei dori tu. Deoarece naratoarea, o Briony devenită scriitoare, le va contura un alt final decât cel real lui Robbie și Ceciliei. Într-una dintre cărțile ei. Asta ca o ispășire pentru că le-a distrus viața.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ISPĂȘIRE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ISPĂȘIRE
Autor: Ian McEwan
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 944

Alte recenzii de la Ian McEwan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments