Recenzie Jumper – Oriunde, oricând de Steven Gould

de | apr. 1, 2015 | Ficțiune, Ficțiune pentru Adolescenți, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JUMPER - ORIUNDE ORICÂND ARE REDUCERE PE:

jumper11Înainte de toate, trebuie să menționez că mă tot feresc de romanele Science and Fiction, oricât de scurte ar fi ele. Mai ales de cele care parcă de cheamă în felul ăla „hei, haide să îți prezint nava”. Nu m-au atras niciodată, același lucru îl pot spune și despre cărțile cu vampiri sau alte creaturi. Până la urmă, tot omul rămâne cel mai frumos mister. Am citit romanul acesta din pură curiozitate, deoarece l-am văzut prin bibliotecă. Cred că l-am cumpărat vrând să-mi rotunjesc plata, deoarece n-a fost tocmai scump.

Încă de la primile pagini, mi-am dat seama că nu voi citi un roman pur SF, deoarece autorul, Steven Gould, îmbina realitatea cu bifcțiunea într-un mod neconvențional, din care reieșea încercarea dramatică a unui adolescent, Davy, de a rezista asupra presiunii manifestate de tatăl său alcoolic și nepăsător și tristeții survenite din urma abandonării de către mama sa la o vârstă destul de fragedă. Trăind un comșar, viața lui Davy capătă noi sensuri în momentul în care, într-o belea de proporții, acesta, ca prin minune, ajunge dintr-un loc în altul, printr-o simplă săritură. Speriat, dar având totuși simțul rațiunii, acesta își dă seama că viața sa are să se schimbe: se poate teleporta doar printr-o simplă săritură, dar doar în locurile în care a mai fost deja și pe care le poate vedea.

Viața lui Davy se schimbă – pleacă de acasă, jefuiește o bancă pentru a-și asigura traiul material, se îndrăgostește, însă nu-și folosește puterea de a se teleporta pentru acțiuni ilegale. Dimpotrivă, nu puține au fost momentele în care s-a angajat – precum un erou tipic – în pedepsirea răufăcătorilor și a criminalilor. Tocmai asta mi se pare oarecum clișeic la romanele de acest gen, faptul că super-mega-extra eroul cu puteri supranaturale este, de obicei, tipul bun sau tipul rău, care luptă pentru a salva lumea sau, respectiv, pentru a o cuceri și conduce. Sau, altă tagmă surprindea cea din ceruri, în care navele extraterestre și cu tehnologii inovatoare se luptă între ele ca într-un joc video. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, sunt cărți SF care sunt foarte bune – cred – dar eu nu am găsit-o încă pe cea potrivită; asta pentru că nici nu prea caut.

Așadar, viața lui Davy se schimbă, ajungând în momentul în care își dorește să-și cunoască mama, însă totul este dat peste cap când își dă seama că aceasta este prinsă într-un avion luat sub stăpânirea teroriștilor africani. Neputând să facă nimic – atât din motive de securitate, cât și din motive naționale, riscând să pună în pericol viața a numeroși pasageri – eroul nostru este nevoit să asiste la moartea mamei sale, o moarte crudă ce survine în urma atașării unei bombe de trupul femeii. Nu știu dacă să consider acest detaliu spoiler, ce-i drept acțiunea nu se derulează în jurul acestui lucru. Însă întâmplarea va avea repercursiuni în sufletul și acțiunile lui Davy.

Dacă îți place recenzia cărții JUMPER - ORIUNDE ORICÂND, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Steven Gould

Deși eu nu am apreciat-o tocmai „la valoarea ei”, cartea Jumper – oriunde, oricând a fost premiată cu numeroase distincții: „Cea mai bună carte pentru adolescenți”, oferită de American Library Association, „Alegerea tinerilor cititori” oferită de International Reading Association, fiind o lectură recomandată de International Teachers’ Association. De asemenea, Orson Scott Card spune că această carte este o „lectură foarte plăcută indiferent de vârstă, mi-a reamintit cum am început să iubesc science-fictionului”, iar Library Journal spun că romanul surprinde „o doză consistentă de suspans îmbinată cu o seducătoare poveste de dragoste, într-o aventură SF ce te ține cu sufletul la gură.”

Da, așa o fi. Dar gusturile diferă. V-o recomand cu mare drag, mai ales dacă sunteți iubitori ai genului. Lecturi plăcute!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JUMPER - ORIUNDE ORICÂND CU REDUCERE DE PE:

Titlu: JUMPER - ORIUNDE ORICÂND
Autor: Steven Gould
An apariție : 2008
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 584
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2464

Alte recenzii de la Steven Gould:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Andrei Cioată a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andrei Cioată aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookish

Nici eu nu sunt fan al cărţilor SF sau a celor cu vampiri 😀 Când citeşti o carte bună SF, please do tell.