Recenzie „Jurnal” de Chuck Palahniuk

de | mart. 14, 2022 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA JURNAL PE Cartepedia

Jurnal de Chuck Palahniuk„Jurnal” de Chuck Palahniuk este un roman de ficțiune de groază, dar și un roman psihologic cu o poveste sumbră și tragică, ce pare total desprinsă de realitate.

Am comandat titlul ăsta la întâmplare, deși pe autor nu. Nu mai citisem nimic de la Chuck Palahniuk și am zis să aleg o carte mai mult după sinopsis și mai puțin după popularitatea ei. Bineînțeles, am auzit și eu de cartea lui – „Fight Club” și am și văzut filmul ce a fost adaptat după roman. Însă trebuia să îl descopăr cumva pe autor și asta a fost.

„Jurnal” este un roman bizar, un fel de jurnal despre jurnal

În el sunt transcrise parcă încă dinainte de a se întâmpla tot felul de evenimente supranaturale. Dar nu știi exact cine scrie sau a scris în acest jurnal. Totul este în ceață, parcă special conceput să te deruteze, nu să te ajute să înțelegi faptele. Cel puțin așa am perceput eu povestea.

Misty Wilmot este acum o chelneriță la hotelul de pe insula unde s-a măritat. Dar nu este deloc fericită. Soțul său a încercat să se sinucidă, lăsând-o cu datorii imense, cu un copil preadolescent și cu o mamă ciudată de care să aibă grijă. Chiar dacă femeia a visat la o viață mai bună aici pe insulă, și chiar poate a avut-o atunci când copilul era mic, acum totul s-a dus de râpă.

Odată, Misty promitea mult ca artistă.

Când era tânără urma Școala de artă și îi plăcea că desenatul și pictatul o transpuneau în lumi mai bune

Dar acum, după ce s-a măritat și a făcut și un copil, este prinsă pe această insulă ce odată i se părea idilică. O insulă care acum este distrusă de turiști și de tot ceea ce aduc rău aceștia odată cu sosirea lor. În prezent, Misty bea peste măsură și este chelneriță. Nu a devenit artista care a visat, dar nici nu-și va mai dori să devină odată ce va vedea unde va duce totul atunci când talentul îi va reînvia.

Deocamdată încearcă să pună ceva bani la ciorap pentru a evada împreună cu fiica ei deoarece simte că nu o mai ține nimic aici. Bărbatul lui Misty, Peter, este în comă după ce a încercat să se sinucidă și nu a reușit. Însă o și mai mare problemă pe lângă asta este faptul că foștii clienți ai lui vor să îl dea în judecată pentru actele de vandalism asupra caselor lor. El se pare că a lăsat tot felul de mesaje bizare pe pereți în cadrul caselor pe care le-a renovat.

Totuși, deodată, chiar dacă credea că și-a piedut talentul și cheful de a picta, Misty își regăsește inspirația odată cu apariția unor dureri de cap groaznice. Astfel va începe pentru ea o perioadă de pictat compulsiv. Lasă totul la o parte pentru a se dedica iubirii ei pentru schițat și creat tablouri.

Cu toate acestea, ceva rău este la mijloc. Îndemnată prea autoritar de către locuitorii insulei pentru a se reapuca de pictat, cică pentru a-i salva, femeia este și confuză. Și începe să-și dea seama oarecum că se află în mijlocul unei conspirații. Iar când în sfârșit crede că s-a eliberat, trebuie să lupte pentru ca opera ei să nu fie dezvăluită, deoarece va costa sute de vieți.

„Jurnal” este o carte întunecată, cu un umor sinistru și cu întâmplări care îți vor da fiori pe șira spinării

Dar în același timp te atrage în mrejele ei și vei dori ca Misty, protagonista, să reușească să ridice vălul de pe fața tuturor. În același timp scăpând basma curată odată cu fiica ei. În final, vei observa o entitate de indivizi diabolici, care încearcă să-și salveze insula cu orice preț. Chiar al propriei vieți.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA JURNAL PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Jurnal
Autor: Chuck Palahniuk
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 403

Alte recenzii de la Chuck Palahniuk:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 344 articole. Se află pe poziția 4 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments