Recenzie „Jurnalul unui geniu” de Salvador Dali

de | aug. 4, 2017 | Biografii, Divertisment, Jurnale, Recenzii cărți

    În general, toată lumea are impresia că-l cunoaște pe Dali, pentru că a ales, cu un curaj excepțional, să fie persoană publică.

    În realitate, lucrurile nu stau deloc așa, mărturie în acest sens stând tocmai cartea ce îi aparține, intitulată mai mult decât potrivit, Jurnalul unui geniu. Pentru că da, Salvador Dali a avut conștiința propriului geniu.

    În această operă vei descoperi o latură nemaiîntâlnită până acum, o asumare a propriei ființe și o sinceritate a sufletului cum nu ai mai văzut. Poți afirma cu certitudine după lecturarea cărții că ai avut impresia că ești față în față cu acel prieten bun, de poveștile căruia nu te-ai sătura nicicând.

    Jurnalul este deci monumentul pe care Dali îl înalță gloriei personale. Lipsește din paginile lui orice urmă de modestie. În schimb, sinceritatea arde. Autorul se dezbracă de secrete cu o impudoare insolentă, cu un umor fără măsură și cu o vervă strălucitoare.[…] E greu de spus ce merită să fie admirat mai întâi: sinceritatea lipsei de modestie ori lipsa de modestie a sincerității.

    Vei întâlni, totodată, spre finalul cărții, prezentată o anexă ce conține un fragment din…arta pârțului. Nu, nu glumesc! Vorbesc cât se poate de serios! Dacă nu știai, există chiar și o clasificare a acestora: de la pârț limpede, aspirat, mijlociu până la mut, involuntar și folositor pentru societate.

De chinuri inima mi-e plină

Și suspină

Văzând cât ești de-nnegurată

Deci pe dată

Un biet oftat, de teamă plin

Pe gură nu găsi rostirea

Și pe-altă parte nimeri ieșirea.

    Nu trebuie să fii fan Salvador Dali pentru a citi cartea. Nici măcar nu trebuie să îți placă de el. Dar, te asigur, nu vei mai întâlni o astfel de prezentare de idei precum în cartea lui. Vei întâlni subiecte la care nu te-ai fi gândit niciodată, abordate și dezbătute în stilul său caracteristic. Îți garantez, după ce vei citi această carte, nu doar că vei avea o altă imagine despre Dali, dar vei vedea cu alți ochi și lumea care te înconjoară!

    În fiecare dimineață, experimentez la trezire o plăcere supremă, pe care abia azi am descoperit-o: plăcerea de a fi Salvador Dali. Mă întreb fermecat ce minuni va mai face azi acest Salvador Dali. Cu fiecare zi, mi-e tot mai greu să pricep cum pot trăi alții fără să fie Gala ori Salvador Dali.

Titlu: JURNALUL UNUI GENIU
Autor: Salvador Dali
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2787

Alte recenzii de la Salvador Dali:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Adriana Alexandra a fost redactor Booknation.ro și a scris 116 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Alexandra aici.
Dacă nu v-am plictisit încă, aruncați un ochi și pe aici 🙂 --->http://blog.avocatoo.ro/sfaturi-de-la-un-tratat-de-drept-anonim/
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments