Recenzie: “Șoareci și oameni” de John Steinbeck

by | Nov 22, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȘOARECI ȘI OAMENI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Șoareci și oameni” de John Steinbeck este un roman de ficțiune apărută inițial în anul 1937. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului american, alături de titluri precum „Fructele mâniei”, „La răsărit de Eden” și „Iarna vrajbei noastre”. Autorul a primit în anul 1962 Premiul Nobel pentru Literatură. Așadar ai toate motivele să îi cauți cărțile și să i le citești.

Cartea clasică “Șoareci și oameni” de John Steinbeck redă o poveste emoționantă despre destin și prietenie

Povestea care își va pune amprenta pe tine este a doi prieteni, neobișnuiți și foarte diferiți unul de celălalt, care caută să-și găsească locul în lume. Dar această lume este dură și nemiloasă cu cei ca ei. George și prietenul său din copilărie Lennie sunt doi lucrători sezonieri care umblă mereu împreună în căutare de muncă.

Ei nu au nimic agonisit. Dar ce au mai de valoare este visul din capul lor. De a avea într-o zi o bucată de pământ a lor, pe care să trăiască liniștiți și fericiți. Dar felul lor de a fi le aduce probleme aproape de fiecare data. Sau mai bine zis felul lui Lennie de a fi. George este un bărbat sensibil și isteț. Dar Lennie este un munte de om cu o minte cât a unui șoarece. George este cel care stă mereu pe lângă prietenul său și îi spune ce să facă, dar îl și scoate din belele.

Cei doi amici caută mereu de muncă la anumite ferme pentru a-și aduna bănuții necesari împlinirii visului lor

Dacă cei doi ar reuși să termine sezonul și să-și primească banii meritați de fiecare data, poate ar obține libertatea dorită. Însă, Lennie reușește să intre mereu în bucluc din cauza naivității lui, dar și a puterii de care dă dovadă. Drept pentru care, ei sunt mereu izgoniți de la fermele la care lucrează. Sau ajung chiar ei să fugă ca să scape de lege din cauza tărăboiului creat de uriașul cu mintea cât o nucă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de John Steinbeck

În cele din urmă, prietenii muncitori ajung la o fermă în California, unde sunt angajați. Dar tot Lennie, încercând să se lupte împotriva cruzimii, neînțelegerii și geloziei celorlalți, ajunge o victimă a forței lui fizice. Iar de data asta George nu îl mai poate apăra nici de persoana lui, nici de ceilalți din jur. Mai ales că fapta săvârșită de data asta este una gravă, cu care nu poate scăpa cu una cu două.

Ajungi să îți fie milă de Lennie. Dar îl vei compătimi mai mult pe George care trebuie să îl ia cu el peste tot și să aibă grijă ca de un copil. Poate că în final îl vei blama pe George pentru decizia luată. Dar îl și vei înțelege totodată. De asemenea, te vei gândi cu regret la răutățile oamenilor și la ura lor față de ceea ce nu pot înțelege.

Îți vei dori ca romanul “Șoareci și oameni” de John Steinbeck să se fi terminat altfel. Dar îți vei da seama că aceasta este singura modalitate dreaptă prin care povestea celor doi poate ajunge la final.

Titlu: Șoareci și Oameni
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 22.11.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 713 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments