Recenzie „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte

by | Oct 31, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

A existat o perioadă în viața mea când cititul nu mă atrăgea deloc și nu-mi imaginam că voi ajunge să mă bucur de o carte. Iar acum nu-mi vine să cred că eram așa, deși poate nu era vina mea în totalitate. Nu am citit cărțile potrivite și mi-am dat seama de acest lucru mai târziu. La răscruce de vânturi de Emily Bronte este o carte incredibilă cu o poveste sfâșietoare, pe care nu am putut să o termin la prima citire.

Deși acum o recomand tuturor cu plăcere, pe atunci nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge să-i scriu o recenzie. Am abandonat-o pe la jumătate și am reluat-o câțiva ani mai târziu, atunci când eram suficient de matură ca să înțeleg povestea. Romanele clasice mi se păreau greoaie, lucru care nu este fals, dar care nu se aplică în cazul celebrei cărți a lui Emily Bronte.

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste care îți zguduie lumea din temelii și care te face să ai pielea de găină. Îți provoacă lacrimi pentru că este mult prea tristă ca să nu te atingă deloc. Heathcliff era un băiat murdar pe care domnul Earnshaw l-a luat de pe străzi și l-a adus în sânul familiei la Wuthering Heights. Nu s-a înțeles niciodată cu băiatul familiei, Hindley, iar după moartea tatălui adoptiv a fost iubit de o singură persoană, și anume Catherine, sora dușmanului său.

Heathcliff ajunge să o iubească pe frumoasa Catherine și cei doi își petrec o mare parte din timp împreună. Într-o zi, singura iubire a vieții lui se cătătorește cu un bărbat chipeș și bogat de la Thrushcross Grange, iar Heathcliff simte că-i fuge pământul de sub picioare. Femeia iubită l-a trădat pe cel care o iubea din tot sufletul pentru confortul material.

„Nu ştiu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar ştiu că al meu şi al lui sunt la fel.”

Acțiunea romanului se întinde pe o durată a trei decenii. Au loc multe răsturnări de situație și întâmplări nefericite, însă iubirea dintre Catherine și Heathcliff rămâne intactă, chiar dacă fac parte din lumi diferite. Căsătorită cu Edgar, protagonista îl iubește pe Heathcliff, însă legătura lor este una interzisă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Emily Bronte

Astfel, Heathcliff decide să plece în lume și se întoarce după trei ani pentru a se răzbuna pe cei care i-au greșit, dar și pe femeia care nu a reușit să-i iasă din minte în tot acest timp.

„El e mereu, mereu în mintea mea, nu ca o plăcere, aşa cum nici eu nu sunt întotdeauna o plăcere pentru mine insămi, ci ca propria mea fiinţă.”

Romanul este tulburător și nu are cum să te lase rece atunci când doi oameni care își poartă o iubire pură nu pot fi împreună. Inima rănită a lui Heathcliff îl transformă într-un adevărat monstru dornic să le facă rău celor din jur, ala cum i s-a întâmplat și lui în copilărie. Acest roman clasic al literaturii universale este de neratat și mă bucur că am avut inspirația de a-l reciti.

 

Titlu: La Răscruce De Vânturi
Autor: Emily Bronte
An apariție : 2016
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 383
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 485 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 20 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments