Recenzie “Lacrima stejarului” de Simona Tănăsescu

by | Mar 6, 2020 | Beletristică, Fantezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LACRIMA STEJARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Lacrima stejarului reprezintă o poveste încâlcită, plină de farmec şi de farmece. Simona Tănăsescu crează un text uşor de citit, modern, cu un stil de scriere care se aproprie de cel american.

Protagoista istoriei este Kaya, o tânără care se ocupă cu traducerea manuscriselor din limba spaniolă în limba română. Pe fundalul acesta intrevine intriga care se asemănă sau imită modelul hierofaniilor trăite de intelectualii lui Eliade. Cu toate acestea, acest moment nu surpinde în totalitate citiorii avizi, fiind dacă nu previzibil, măcar explicabil pentru o astfel de poveste.

Ideea cărţi e simplă: o îmbinare de planuri, cel real şi cel fantastic, cu locuri magice, un număr relativ limitat de personaje şi întorsături de situaţie ce se vor a fi surprinzătoare.

Desigur, din peisaj nu dispare o poveste de dragoste bine conturată, siroapoasă pe alocuri, dar care are un final fericit. Ceea ce este diferit e că aceasta uneşte două fiinţe diferite, fantastice, care  trăiesc de peste 2000 de ani.

Deşi curpinde 22 de capitole, înaintea fiecăruia există un mini-prolog care dezvăluie credinţele proprii ale autoarei, lucru care dă o notă unică şi personală povestirii. Se conturează o lume atemporală, compusă din nenumărate motive, simboluri sau chiar legende, a căror explicaţie sau semnificaţie este dată în text.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Simona Tănăsescu

Se remarcă stilul descriptiv, o altă particularitate a autoarei şi a romanului. În plus, sunt amintite personalităţi remarcabile precum Iosif, Iisus, Sfântul Graal sau Nostradamus. Ca să facă mai actuală şi mai accesibilă povestea, sunt descrise pasaje în care protagoniştii realizează lucruri normale, derizorii, cotidiene.

Rezumând firul principal al povestirii, Simona Tănăsescu reuşeşte să unescă două lumi aparent diferite printr-o frumoasă poveste de dragoste. Personajele cărora le dă viaţă cuprind mai mult decât o dimensiune pământească, şi au o misiune onorabilă: aceea de a proteja fiola cu Sângele Sfânt.

În concluzie, nu voi putea include carte într-un top personal sau unul de citit într-o viaţă pentru că Lacrima stejarului nu cucereşte întreaga lume, dar, cu siguranţă, va îmbogăţi imaginaţia şi creativitatea tuturor cititorilor.

🔥 CARTEA LACRIMA STEJARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Lacrima Stejarului
Autor: Simona Tănăsescu
An apariție : 2019
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 460
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.03.2020
Nota recenzorului: 6/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1225 zile și a scris până acum 75 articole. Se află pe poziția 17 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments