Recenzie „Lamentabilul amurg al zeilor” de Gheorghe Piperea

de | oct. 22, 2021 | Recenzii cărți, Sociologie, Științe Umaniste

Lamentabilul amurg al zeilor de Gheorghe Piperea„Lamentabilul amurg al zeilor” de Gheorghe Piperea este cartea ce mi-a plăcut cel mai puțin dintre volumele citite în ultima vreme. Este de non ficțiune, de actualitate, fiind vorba despre pandemia actuală.

Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că se regăsesc în totalitate părerile subiective ale autorului care este avocat de profesie și profesor de drept comercial

În plus, are un limbaj de specialitate, mulți termeni de genul care te bagă în ceață și multă, prea multă politică. Și așa devine controversată pentru mine.

Nu zic, cartea aceasta, pentru cineva interesat de acest domeniu, este probabil bună și explică multe. Mai ales când se întâmplă să fii pe aceeași undă cu autorul ei. Dar când e dezbătută teoria conspirației într-o carte și tot ce crede cineva în mod personal despre un eveniment, nu prea reușește să mă convingă și să mă țină aproape. În plus, se mai și încearcă o înclinare a balanței intr-o anumită parte iar această tactică nu mă pasionează deloc. Dacă era vorba de obiectivitate însă, mai vorbeam.

Volumul „Lamentabilul amurg al zeilor” este apărut la Editura Rao anul acesta și are un înspăimântător număr de 720 de pagini. Ceea ce m-a bucurat la început, neștiind ce voi citi exact. Un număr mare de pagini într-o ficțiune e super. Te aștepți la povești complexe, la personaje bine conturate și la o narațiune care trebuie să te țină în priză, pentru a te captiva. Însă așa, când e vorba de o carte de eseistică, în care autorul îți toarnă mereu și mereu propriile păreri și observații despre pandemia actuală și ce crede el că este mai bine de făcut și ce trebuie evitat, ei bine nu prea e convingător pentru mine.

Ba mai mult, reușește să mă scoată din sărite și să mă facă să arunc cu cartea cât colo, fără să îmi mai doresc să o continui.

Recunosc că am tras de mine mult de tot ca să finalizez „Lamentabilul amurg al zeilor”

Un volum imens și total neatrăgător din punct de vedere personal.

Cred că pentru a atrage mai multe genuri de cititori, că trăitori ai acestei pandemii suntem cu toții și avem părerile noastre diferite, autorul ar fi trebuit să fie mai obiectiv și să pună în balanță și păreri opuse sau cel puțin mărturii ale ce are de zis cealaltă parte. Într-un prezent în care se moare pe capete, în care românii sunt din ce în ce mai apatici și mai indiferenți la suferința și boala celor din jur, nu este nevoie de încă un lucru care să producă zâzanie și confuzie.

Nu vreau să fac polemică aici și nici în altă parte, dar nu sunt deloc pe aceeași lungime de undă cu autorul și cu ideile sale. Deși e vorba de cartea sa, creația proprie, a ști că un asemenea subiect poate influența fie și o mică parte din românii și-așa suspicioși, și totuși a lansa pe piață volumul, nu e prea just. Pe de altă parte, recunosc că informațiile legate de istorie, a noastră sau a altor națiuni referitor la pandemii și crize, elementele de sociologie și psihologie, mi-au atras atenția și au reprezentat un plus al acestei cărți.

Titlu: LAMENTABILUL AMURG AL ZEILOR
Autor: Gheorghe Piperea
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 720
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 911

Alte recenzii de la Gheorghe Piperea:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments