Recenzie „Lapte fierbinte” de Deborah Levy

de | oct. 24, 2018 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LAPTE FIERBINTE ARE REDUCERE PE:

Clasicii literaturii, fie ei români sau autori străini, și-au propus ca pe parcursul unui lecturi, suspansul să fie prezent. Totodată, fiecare dintre ei și-a stabilit un sens al lecturii, o morală, dar și un cadru în care autorul captivat se poate  consola alături de personajele principale.

Dincolo de orice critică, se află și Deborah Levy, o autoare încadrată în categoria clasicilor contemporani, o autoare care nu oferă prea multe detalii, însă păstrează suspansul și esența pentru sfârșit. O fi bine? O fi rău?

În cazul lecturii Lapte fierbinte, pot să afirm că începutul a fost unul deloc promițător, o poveste obișnuită, dar puțin mai specială. Acest fapt se datorează situației dificile în care două personaje sunt puse. Despre cine vorbesc?

La fel ca majoritatea scriitoarelor clasice, și Deborah Levy s-a axat pe descoperirea și descifrarea secretelor unui personaj feminin, întruchipat de Rose, o mamă și o prietenă, aparent, arțăgoasă, neînțelegătoare, dar profundă. Un personaj cu rațiune, cu judecată, dar fără posibilitatea de a se deplasa și de a-și coordona zilele după bunul plac. Un personaj dificil cu care nu toată lumea va simpatiza.

Dacă îți place recenzia cărții LAPTE FIERBINTE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Deborah Levy

Aparent, atât Rose, cât și Sofia, fiica ei, par acele personaje banale, două entități din viața cotidiană cărora nu le acorzi nicio atenție. Treptat, însă, ele sunt particularizate prin intermediul unor calități, care ne oferă posibilitatea de a le cataloga prin complexitate și foarte mult autocontrol.

Sofia, în special, mi se pare una dintre cele mai răbdătoare personaje feminine, un exemplu, dar și o provocare pentru aceia care, deși n-o cunosc, presupun asta.

Călătoria peste mări și țări și, într-un final, plasarea personajelor aflate în căutarea unui remediu cât mai eficient și optim în spațiul unei țări precum Spania denotă dorința spre un viitor mai bun, spre o stare de sănătate a lui Rose mai stabilă. Care este, de fapt, întregul scop al acestei călătorii? Vindecarea personajului Rose, respectiv reamplasarea lui într-o familie, alături de Sofia.

Per total, însă, această lectură nu a fost cea mai strălucită, dar a implicat elemente, precum boala, lupta pentru supraviețuire sau sacrificiul, care m-au făcut să îmi doresc să descopăr în totalitate firul epic. Cea mai mare satisfacție și mulțumire mi-au fost oferite în cadrul ultimelor pagini.

Cu alte cuvinte, sfârșitul poveștii a fost unul neașteptat, din care se pot trage o sumedenie de morale. Tot ceea ce trebuie să știi, înainte a a citi, este că tu, ca cititor, trebuie să vezi povestea din ambele perspective ale personajelor. În acest fel, nu o vei judeca nici pe Rose pentru gândurile negre și alegerile pe care dorește să le facă, dar nici pe Sofia, care, de fiecare dată, aduce în plan acel imprevizibil pe care toți suntem nerăbdători să-l descoperim atunci când lecturăm o carte.

Restul misterelor vă așteaptă. O poveste tristă este gata să vă întâmpine, iar eu sunt curioasă de cât de mulți o vor îndrăgi pe Rose și câți o vor urî pe Sofia.

Călătoria începe când ești tu pregătit! Ce mai aștepți?

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LAPTE FIERBINTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: LAPTE FIERBINTE
Autor: Deborah Levy
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 284
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 497

Alte recenzii de la Deborah Levy:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Dana Otet este redactor Booknation.ro de 1979 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dana Otet aici.
Numele meu este Dana Oțet și cititul face parte din viața mea. În momentul de față nu pot concepe viața fără cărți, de aceea mereu mă voi axa pe ceea ce înseamnă literatură, pe ceea ce înseamnă citit. De asemenea, pasiunea mea se manifestă și prin scris. Alături de cei de la BookNation am învățat ce înseamnă o echipă.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments