Recenzie ”Leagănul pisicii” de Kurt Vonnegut

Titlu: Leagănul Pisicii
Autor: Kurt Vonnegut
An apariție : 2004
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 338
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 10.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Leagănul pisicii” de Kurt Vonnegut
Acordă o notă

Kurt Vonnegut, unul dintre cei mai controversați scriitori americani, atât datorită stilului său de viață, agitat, dominat de angoase și sinistroze, cât și a stilului său necruțător și înțepător, zugrăvește în ”Leagănul pisicii” apocalipsa într-o nuanță aparent persiflatoare, precum un acrobat deprins de ceva vreme cu înălțimile amețitoare.

hyperliteratura-leaganul-pisicii-kurt-vonnegut

Structura cărții pare a fi alambicată, cu capitole numeroase (130) și extrem de scurte (unele de doar 3 pagini), contribuind la îngreunarea citirii acestei cărți, asta pe lângă intertextualitatea care pare că așteaptă la fiece cotitură, precum o nesătulă hienă.

Cuvintele curg parcă împotriva canonismului utopiei, dansând oscilant și aparent șchiop între amontele și avalul unui orizont precar care, odată cu inevitabila irosire a fiecărei zile, devine tot mai îngust, chitit să devină cu mult mai asupritor decât orice spânzurătoare, inventată sau reinventată.

Povestea este scrisă la persoana întâi singular, poate ca o încercare de a crea un climat prietenos și accesibil, între scriitor și cititorii săi, Vonnegut creând un personaj cu calități și defecte, parcă special pentru justificarea anumitor carențe textuale sau ale ăngustimii anumitor puncte de vedere, care dau prilejul ambiguei interpretări, dar mai ales a împovărătoarelor răstălmăciri.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Kurt Vonnegut.

Dozajul dintre real și ireal, dintre trauma unei înnegurate realități cotidiene și nemărginirea unei ficțiuni lipicioase, plămădește un stil nou care, în bucolica lui sinuozitate, îmbină dulcele și amarul într-o rețetă neconvențională, care încearcă să sfideze prin redefinirea anumitor concepte, care altădată păreau axiomatice.

O carte destul de interesantă, numai bună de citit într-o răcoroasă seară autumnală.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Sfidarea canonicului pulsează provocări îmbietoare.

Aspecte Negative:

Intertextualitatea este un ștreang prevăzut cu un teribil nod gorsian.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.