Recenzie „Lorelei” de Ionel Teodoreanu

de | oct. 8, 2021 | Recenzii cărți

Lorelei este o poezie!

O muzică, o doină românească clasică! „Lorelei” este un dulce amărui care creează dependență. „Lorelei” este dramaticul inocenței unei dragoste imature, în ciuda vârstei protagoniștilor.

Lorelei – o carte pentru suflet

Nu este un secret faptul că nu pot rezona cu stilul dramatic al clasicilor din toate timpurile, cu toate acestea unele reușesc să-mi ungă sufletul. Atât de mult m-a mișcat povestea, m-a trecut prin felurite stări, de la dulcea nostalgie până la acreala nervilor de toate felurile.

Romanul ne redă cursul vieții a două personaje: Lucia Novleanu (Lorelei) și Catul Bogdan. Lucia este o tânără elevă, care primește porecla Lorelei în momentul în care prietena ei, Gabriela, descoperă talentul ei poetic.

Catul Bogdan este un cunoscut scriitor și profesor universitar. Cei doi se îndrăgostesc, deși diferența de vârstă dintre ei este mare. Relația lor este legată prin căsătorie iar ei trăiesc o poveste de dragoste tipică, naivă, cu momente frumoase și pline de viață.

În timp, din cauza admiratoarelor lui Catul, gelozia își intră în drepturi și începe să încolțească îndoială și nesiguranță. Astfel că Lucia are o idee inedită care va incurca ițele poveștii într-un mod greu de închipuit

Am înțeles din această carte cât de necugetată poate fi dragostea!

Dragostea nu ține cont de vârstă, de experiența de viață acumulată sau de studii. Ea poate fi binecuvântare sau fatalitate. Atâția clasici ne-o arată astfel!

Ionel Teodoreanu m-a cucerit prin descrierile lui pline de epitete și substanță. El mi-a deschis o lume deosebită prin simplitate și finețe.

Titlu: LORELEI
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 1935
Editura: CARTEA ROMÂNEASCĂ EDUCAȚIONAL
Nr. Pagini: 358
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 606

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Mîndrilă a fost redactor Booknation.ro și a scris 51 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Mîndrilă aici. Diana Mîndrilă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc să citesc, să explorez infinitatea de lumi noi ce îmi descoperă cărțile, să vorbesc și să scriu despre ele. Visez să îmi tapetez pereții cu rafturi pline de cărți și ador cafeaua și ciocolata cu lichior. Cam asta mi-s!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments