Recenzia “Bal mascat” de Ionel Teodoreanu

de | oct. 5, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RECENZIA BAL MASCAT ARE REDUCERE PE:

Recent am citit “La Medeleni” și prinsă în iureșul sentimentelor de dragoste și melancolie atât de frumos răspândite de opera lui Teodoreanu, mi-am zis că trebuie să mai citesc ceva de la autor. Da, nu mă pot sătura de Teodoreanu. Atât de frumos scrie, că de acest tip de lectură nu ai cum să te plictisești sau să zici că e prea mult.

Romanul este compus din trei părți distinctive: copilăria lui Andi, adolescența și maturitatea sa. Îl descoperim pe Andi în copilărie, un copil ce crește într-o familie care îi impune și lui luarea unei măști, tăinuirea sentimentelor chiar și față de cei apropiați.

În adolescență Andi este un tânăr care reușește să se desprindă de mediul său familial și deci să vadă cu alți ochi familia din care vine. Simte la un moment dat dezgust față de balul mascat Ieșean care îi aduce doar nenorociri.

Îl însoțim pe Andi și la maturitate, în lupta cu mediul din care face parte, dar mai ales cu sine însuși. Este într-o continuă căutare de sine și atunci când crede că s-a dezbrăcat de prejudecăți și frici, este înghițit de mediul său.
Din primele pagini ale romanului, aveam impresia că recitesc “La Mendeleni” scena cu cei trei copii în tren, m-a dus cu gândul la protagoniștii celuilalt roman. Însă, cu cât am avansat în istorie am realizat că punctul comun între cele două romane rămâne a fi Iașul și moldovenii. Personajele de aici au trăsăturile lor distinctive ce le fac unice față de alte personaje din literatură.

Dacă îți place recenzia cărții RECENZIA BAL MASCAT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ionel Teodoreanu

Să începem cu Duduia, personajul antipatic al romanului. Ea reprezintă prototipul doamnei din “înalta societate” în a cărei case vin alte doamne cu fițe pentru a socializa. Și deși toți o admiră și o privesc precum un model, aceasta nu poartă decât o mască și se prezintă mereu doar într-o lumină favorabilă ei.

Cât despre Andi, mi-a stârnit sentimente amestecate. La început mi-a plăcut de el, i-am admirat copilăria/tinerețea, inocența, apoi am simțit milă pentru el, pentru a-l detesta spre sfârșit. Dar poate că nu este vina lui pentru felul în care și-a construit caracterul. Este până la urmă produsul mediului din care a luat naștere, a balului mascat Ieșean.

Desigur personajul îndrăgit de către toți, de mine inclusiv, este Ștefana. Ea reprezintă puritatea, sinceritatea, dar în același timp un om fără mască care nu poate participa la un bal mascat. Îi suntem alături în procesul de adaptare alături de familia soțului, o familie falsă pentru care contează doar aparențele și ce zice gura lumii.

Ștefana era altfel: ea moștenise de la tatăl ei un suflet drept, curat, onest.
Pentru Ștefana, adevărul, sinceritatea nu erau un efort, nu însemnau un act de eroism: sinceritate și adevărul erau atitudinea ei firească.
Pentru el, însă, sinceritatea și adevărul erau un dureros efort.

Una dintre principalele teze dezbătute de Teodoreanu în acest roman este dacă poate un cuplu atât de diferit să supravețuiască. Vă las să descoperiți deznodământul citind această carte de o frumusețe rară.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RECENZIA BAL MASCAT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: RECENZIA BAL MASCAT
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 1970
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 373
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2796

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Lazslo Krasznahorkai își amplasează povestea într-o comunitate izolată, ruptă de lume, de progres, de civilizație, o lume aflată într-o stare accentuată de degradare. Atmosfera este sufocant de apăsătoare și acest lucru este amplificat și de vremea mohorâtă,  o...

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea. Am devorat Pachinko care m-a purtat într-o lume și o epocă foarte diferite de ceea ce trăiesc și care m-au captivat de fiecare dată. Recunosc că abia așteptam Povestea lui Casey Han căreia nici măcar n-am avut curiozitatea să-i...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 527 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments