Recenzia “Bal mascat” de Ionel Teodoreanu

de | oct. 5, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

Recent am citit “La Medeleni” și prinsă în iureșul sentimentelor de dragoste și melancolie atât de frumos răspândite de opera lui Teodoreanu, mi-am zis că trebuie să mai citesc ceva de la autor. Da, nu mă pot sătura de Teodoreanu. Atât de frumos scrie, că de acest tip de lectură nu ai cum să te plictisești sau să zici că e prea mult.

Romanul este compus din trei părți distinctive: copilăria lui Andi, adolescența și maturitatea sa. Îl descoperim pe Andi în copilărie, un copil ce crește într-o familie care îi impune și lui luarea unei măști, tăinuirea sentimentelor chiar și față de cei apropiați.

În adolescență Andi este un tânăr care reușește să se desprindă de mediul său familial și deci să vadă cu alți ochi familia din care vine. Simte la un moment dat dezgust față de balul mascat Ieșean care îi aduce doar nenorociri.

Îl însoțim pe Andi și la maturitate, în lupta cu mediul din care face parte, dar mai ales cu sine însuși. Este într-o continuă căutare de sine și atunci când crede că s-a dezbrăcat de prejudecăți și frici, este înghițit de mediul său.
Din primele pagini ale romanului, aveam impresia că recitesc “La Mendeleni” scena cu cei trei copii în tren, m-a dus cu gândul la protagoniștii celuilalt roman. Însă, cu cât am avansat în istorie am realizat că punctul comun între cele două romane rămâne a fi Iașul și moldovenii. Personajele de aici au trăsăturile lor distinctive ce le fac unice față de alte personaje din literatură.

Să începem cu Duduia, personajul antipatic al romanului. Ea reprezintă prototipul doamnei din “înalta societate” în a cărei case vin alte doamne cu fițe pentru a socializa. Și deși toți o admiră și o privesc precum un model, aceasta nu poartă decât o mască și se prezintă mereu doar într-o lumină favorabilă ei.

Cât despre Andi, mi-a stârnit sentimente amestecate. La început mi-a plăcut de el, i-am admirat copilăria/tinerețea, inocența, apoi am simțit milă pentru el, pentru a-l detesta spre sfârșit. Dar poate că nu este vina lui pentru felul în care și-a construit caracterul. Este până la urmă produsul mediului din care a luat naștere, a balului mascat Ieșean.

Desigur personajul îndrăgit de către toți, de mine inclusiv, este Ștefana. Ea reprezintă puritatea, sinceritatea, dar în același timp un om fără mască care nu poate participa la un bal mascat. Îi suntem alături în procesul de adaptare alături de familia soțului, o familie falsă pentru care contează doar aparențele și ce zice gura lumii.

Ștefana era altfel: ea moștenise de la tatăl ei un suflet drept, curat, onest.
Pentru Ștefana, adevărul, sinceritatea nu erau un efort, nu însemnau un act de eroism: sinceritate și adevărul erau atitudinea ei firească.
Pentru el, însă, sinceritatea și adevărul erau un dureros efort.

Una dintre principalele teze dezbătute de Teodoreanu în acest roman este dacă poate un cuplu atât de diferit să supravețuiască. Vă las să descoperiți deznodământul citind această carte de o frumusețe rară.

Titlu: RECENZIA BAL MASCAT
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 1970
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 373
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 4109

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments