Recenzie “La Medeleni” de Ionel Teodoreanu

de | sept. 23, 2022 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

Am revenit la Teodoreanu, așa cum revii la un prieten bun și loial. Un prieten pe care deși nu-l vizitezi zilnic, știi că e acolo și e gata mereu să-ți țină companie, să te asculte și să-și împartă cu tine păsul. Îmi era dor de duioșia, tandrețea și sentimentalismul lui. Are Teodoreanu un fel al scrierii inegalabil, confundabil poate doar cu Drumeș.

“La Medeleni” conține 3 volume, fiecare reprezentând o etapă din viața protagoniștilor.

Primul volum intitulat “Hotarul nestatornic” (207 pagini) prezintă copilăria celor trei personaje principale: Olguța, Dănuț și Monica. Aceasta se desfășoară la Medeleni. Cei doi frați Dan și Olguța sunt mereu în confruntare și concurență. Monica este adusă în casa lor, după ce rămâne orfană, înfiată deci de familia Deleanu. Aici observăm caracterele diferite ale celor trei copii și crearea trăsăturilor definitorii ale personalității lor. Olguța este ageră și șmecheră, Dănuț este gelos și mereu cu ochii pe cele două fete, iar Monica este bunătatea întruchipată.

În “Drumuri” (367 pagini) îi descoperim pe cei trei protagoniști în adolescență. Monica este îndrăgostită de Dănuț, care în această perioadă studiază la București, locuind la unchiul său. Dănuț are la rândul său aventuri cu femei mai mari ca el și-și trăiește adolescența. Excentrica Olguța nu întârzie nici ea să se evidențieze printr-un caracter mai neordinar.

Ultimul volum “Între vânturi” (271 pagini) ni-i prezintă pe cei trei protagoniști la maturitate. Dănuț și Monica se căsătoresc. Olguța are o dragoste față de un soldat rus, Vanea.

Citind acest roman ești dus involuntar cu gândul la propria copilărie. Îți aduci aminte cu melancolie de șotiile făcute, de inocența cu care priveai totul în jurul tău, dar și de casa părintească și ulița din satul natal.

Subiectul romanului este unul simplu, însă în aceeași timp unul deosebit. Cât de frumos sunt descrise primele sentimente de dragoste! Fără îndoială Teodoreanu a fost un romantic incurabil. Dar și legăturile de familie au aici un loc de cinste. Cred că este opera în care Teodoreanu a exprimat la superlativ dragostea pentru valorile naționale, pentru plaiul natal, pentru moldovenii lui dragi, pentru graiul moldovenesc.

Deja în curs de lectură “Bal mascat”.

Titlu: LA MEDELENI
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 845
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3646

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments