Lorelei este o poveste de dragoste cap-coadă, de la prima privire insistentă până la etapa veșniciei. Ea, Luli, o tânără la vârsta bacalaureatului ajută în trenul în care se afla  cu prietena sa cea mai bună, Gabriela, pe el, bărbatul intelectual ce avea să îi devină soț.

,,Gabriela nu se mai putea gândi la poveşti, fără să nu-i apară întipărită în minte Lucica, ascultându-le. La început, poveştile erau un fel de bir: hrana balaurului ca să fie blând.”

Ionel Teodoreanu evocă peisajele din oraşul natal, Iaşi, în Lorelei, operă scrisă în 1935. Autorul a fost un romancier şi un renumit avocat român. Este renumit pentru trilogia La Medeleni.

Titlu cărții este, de fapt, pseudonimul sub care Luli scrie versuri pe furiș. Acestea se dovedesc a fi compuse cu un talent nativ.

,,Era prea tânără să-şi dea seama cât e de superioară satisfacţia de a trăi satisfacţiei de a scrie.”

Catul Bogdan este un faimos scriitor și profesor universitar. El sosește în oraș pentru a fi în comisia examenului de bacalaureat, unde, inevitabil, o va reîntâlni pe frumoasa copilă din tren.

În scurt timp cei doi obțin aprobarea tatălui lui Luli de a se căsători iar după nuntă cei doi se stabilesc la Iași.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ionel Teodoreanu

,,Atât. Trei minute.

Dar între miliardele de minute ale vieţii, sure ca pânza păianjenilor morţi, acestea se iviseră cu graţia şi prospeţimea unor acuarele de Tonitza.”

Luna de miere se transformă într-un an întreg de călătorii și de aventuri departe de casă. În căsnicie apare un alt personaj ce reușește să țină balanța dintre cei doi soți  în echilibru mai mereu. Nathan Saabetai este prietenul adevărat care face relația sa meargă.

Romanul începe şi se termină arătând că acestă poveste de dragoste emoţionantă nu este una infinită în timp şi spaţiu, dar vă dăinui în timp prin intensitate şi încredere.

,,Femeile adevărate sunt surorile lunii.”

Titlu: Lorelei
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 19.11.2018
Nota recenzorului: 9/10

Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1161 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor