Recenzie „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

de | apr. 30, 2017 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți

Cine ești tu, la urma urmei, spune?

O parte din acea putere

Ce veșnic răul îl voiește

Și veșnic face numai bine ( Goethe, Faust)

Romanul „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov este o operă ficțională, a cărui acțiune se întinde pe doua planuri coordonate prin axa prezent-trecut.

Primul plan prezintă acțiunile din capitala Rusiei, Moscova odată cu apariția unei ființe fabuloase în acest cadru, iar cel de-al doilea prezintă evenimente trecute despre ființe religioase, cum ar fi condamnarea și răstignirea lui Iisus Hristos, numit în operă, Yeshua Ha Nozri, precum și detalii despre Pilat din Pont.

Așadar, poate vă veți întreba cum este posibilă armonizarea unor planuri atât de distincte și înțelegerea lor, însă cartea vă pune la dispoziție numeroase informații spre descoperirea tuturor semnificațiilor.

Tema romanului este una religioasă, ce pune în evidență lupta eternă între bine și rău.De asemenea, în operă se conturează și elemente de ironie împotriva regimului politic, aspirații cu privire la creație sau la sacrificiul suprem reprezentat de Margareta, care își vinde sufletul pentru iubire.

Acțiunea romanului debutează cu o discuție între doi amici, Mihail Alexandrovici Berlioz și poetul Ivan Nikolaevici, care se îndoiesc atât de existența Diavolului cât și de cea a lui Iisus Hristos.

Ascultând convorbirea, în scenă apare un personaj străin, Woland, nimeni altul decât însuși Diavolul, care ascultă cu înflăcărare credințele fiecăruia, prezicându-le chiar și viitorul.

Se prezintă toată galeria supușilor Necuratului precum: Behemot, un motan de dimensiuni mari ce putea lua și formă umană, Koroviev, zis și Fagot- valetul lui Woland, Azazello, Hella și Abadonna.

Odată cu apariția acestor personaje himerice, Moscova intră într-o stare de alertă, mulți cetățeni având de suferit de pe urmele lor. Astfel, unii dintre ei ajung fie să înnebunească, fie să moară, pentru ca Woland să poată înfăptui cum trebuie misiunea.

Acesta venise la Moscova pentru a-și găsi regină pentru balul său anual.Cine este capabilă de a-și asuma acest rol? Nimeni alta decât Margareta, care este  în stare să își vândă sufletul pentru marea sa iubire.

Un detaliu interesant ar fi că romanul”Maestrul și Margareta este publicat la 27 de ani de la moartea scriitorului de către soția sa.

Până a ajunge la titlul final, romanul a primit multe denumiri, dintre care :” Romanul despre diavol”, ” Magicianul negru” sau ” Prințul întunericului”.

Așadar, ce se   întâmplă cu Moscova sau cu Margareta, veți afla citind acest roman.

Titlu: MAESTRUL ȘI MARGARETA
Autor: Mihail Bulgakov
An apariție : 1970
Editura: ART
Nr. Pagini: 520
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3249

Alte recenzii de la Mihail Bulgakov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Maria Vulpe a fost redactor Booknation.ro și a scris 24 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Maria Vulpe aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments