Recenzie „Emma” de Jane Austen

de | ian. 9, 2023 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

Emma de Jane Austen„Emma” este una dintre cărțile mele preferate scrise de Jane Austen. Am citit și cartea, am văzut și ecranizarea mai veche iar acum am de gând să vizionez și cea mai nouă ecranizare cu Anya Taylor-Joy în rol principal.

„Emma” este un roman voluminos, plin de romantism și umor, despre tinerețe și încredere, prietenie și îndrăzneală

Ca și în celelalte romane ale sale, Jane Austen explorează preocupările și dificultățile femeilor care trăiesc în Anglia în perioada Regenței. Cartea aceasta este totodată și o comedie de moravuri, în care vei descoperi fel de fel de personaje și de situații complicate care schimbă destine.

După cum a dezvăluit Jane Austen înainte să publice acest roman, Emma este o eroină care poate să nu placă la multă lume, dar cu siguranță este perfect iubită de autoarea ei.

Așadar, în acest fel ni se prezintă personajul principal Emma, o tânără frumoasă, inteligentă și bogată. Pe deasupra răsfățată de soartă și de toată lumea, cu o personalitate încăpățânată care o pune în tot felul de situații nu mereu comode. Totuși, fata este foarte iubitoare și amabilă și îi place să vadă și să facă lumea din jurul ei fericită.

În această carte descoperim un personaj principal feminin puternic și totuși nelipsit de hibe, căruia îi place să se joace cu focul și cu inima altora, riscând să creeze încurcături și să supere oameni în loc să-i ajute.

Emma adoră să facă pe pețitoarea și de îndată ce pune pe seama îndeletnicirilor ei căsătoria unei perechi fericite, vrea să-și facă o carieră din asta

Să lege relații și să unească destine, să vadă oameni fericiți unul cu altul și să fericească celibatari și fete nemăritate devine țelul ei în viață.

Și cu toate că joacă un fel de rol de Cupidon, personal dragostea și măritișul nu o atrag. Ea este foarte fericită așa cum este, singură și independentă, fiindu-i de ajuns să aibă prieteni aproape și să socializeze cu toată lumea.

Iar dacă prima alipire a unui cuplu o fac să creadă că totul se datorează ei și că i-a fost destinat să urmeze această cale de pețitoare, ea își supraestimează abilitățile și ajunge să facă gafă după gafă. Chiar dacă bunul ei prieten domnul Knightley și cei din jur îi arată semnele unui potențial dezastru ce ar putea avea loc din cauza așa zisei sale vocații, încăpățânarea și nerealismul ei o vor trezi la realitate.

Dar s-ar putea să fie cam târziu și ca totul să se întoarcă împotriva ei. Imaginația Emmei și percepția ei asupra relațiilor și asupra sentimentelor, domeniu în care nu are nici o experiență de fapt, o vor pune în posturi nefericite, ajungând ca în final să sufere și să facă pe ceilalți din jur să sufere. Însă, totodată finalul ne pune față în față cu o surpriză. Poate și Emma va găsi dragostea sau aceasta se va lipi de ea și va veni din cea mai puțin așteptată parte.

Eu ador romanul acesta al lui Jane Austen. Are de toate și în plus în peste 800 de pagini nu ai cum să nu descoperi tot felul de personaje, situații, dialoguri și scene care te vor amuza, te vor face să te îndrăgostești, să suspini și poate să devii mai romantic.

Titlu: EMMA
Autor: Jane Austen
Traducător: Maria Adam
An apariție : 2022
Editura: RAO
Nr. Pagini: 824
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3114

Alte recenzii de la Jane Austen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 13 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments