Recenzie Mătănii de Anna Ahmatova

Titlu: Mătănii
Autor: Anna Ahmatova
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 269
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Popa
Publicată la 16.04.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

10349983_945512885458816_2153307120788641072_nCe m-a intrigat prima dată la această carte a fost faptul că nu mai citisem nimic de această autoare. Nu mai auzisem nimic despre ea, iar numele ei nu îmi părea a fi cunoscut. Le mulțumesc partenerilor noștri de la Tracus Arte că mi-au oferit oportunitatea de a descoperii ceva nou.

Înainte să vă vorbesc despre acest volum de poezii (sau ar trebui să spun volume?), vreau să vă spun câte ceva despre scriitoare. După cum ziceam, nu am mai auzit de ea până acum, așa că înainte de a citi cartea, am făcut câteva săpături. Cum probabil ne dăm seama și datorită numelui său, Anna Ahmatova a fost o scriitoare de origine rusă, care a trăit la începutul secolului XX.

Nu am de gând să înșir date despre ea sau reușitele sale, însă mi-a sărit în ochi un lucru ce m-a făcut mândră și care, din punctul meu de vedere, merită menționat: Anna Ahmatova a tradus în rusă versuri ale poetului Mihai Eminescu.

”Așadar, du-te la mănăstire
Sau mărită-te cu un prost…”

Mătănii este mai mult decât un volum de poezii. Am putea spune că reprezintă bibliografia Annei Ahmatova. Cartea este de fapt un amalgam, fiind adunate cele mai reușite poezii din fiecare volum scris de ea. În deschiderea cărții, ne sunt oferite date despre poetă, ca o mini introducere în viața sa.

După ce ne familiarizăm puțin cu ea, începem să o cunoaștem mai bine. Și cum altfel să cunoști un scriitor dacă nu prin operele sale?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anna Ahmatova.

Astfel, ne putem delecta cu poezii din volumele Seara, Mătănii, Stolul alb, Pătlagina, Anno Domini MCMXII, Trestia și Cartea a șaptea. Ba mai mult decât atât, tot în acest volum putem descoperi și poeme de la începutul secolului XX, care însă nu au intrat în volume.

În încheiere, ne sunt oferite câteva poze ce ilustrează diferite momente din viața Annei Ahmatova, precum și persoanele importante pentru ea: fiul său, soțul, surorile, frații.

De ce mi-a plăcut această carte? Ei bine, pot spune că mi-a fost dor să citesc „poezie clasică”, cu versuri, rimă și ritm. În ultima vreme m-am delectat mai mult cu poezii ce aparțin stilului contemporan nouă, postmodernism (care de altfel îmi plac foarte mult).

Aspecte Pozitive:

Puteți găsi cele mai bune opere din fiecare volum al scriitoarei, fără a fi nevoit să achiziționați mai multe cărți.

Aspecte Negative:

Pe alocuri predomină o stare de monotonie, care îți oferă impresia că, deși par total diferinte, unele poezii nu sunt altceva decât variațiuni pe aceeași temă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Dana
    Reply

    Eu citisem despre Ahmatova in cartea Verei Calin “Post-scriptum: însemnări 1997-2002” si atunci am cautat informatii despre poeta si poeziile ei.

POST A COMMENT.