Recenzie Mătănii de Anna Ahmatova

de | apr. 16, 2015 | Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MĂTĂNII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

10349983_945512885458816_2153307120788641072_nCe m-a intrigat prima dată la această carte a fost faptul că nu mai citisem nimic de această autoare. Nu mai auzisem nimic despre ea, iar numele ei nu îmi părea a fi cunoscut. Le mulțumesc partenerilor noștri de la Tracus Arte că mi-au oferit oportunitatea de a descoperii ceva nou.

Înainte să vă vorbesc despre acest volum de poezii (sau ar trebui să spun volume?), vreau să vă spun câte ceva despre scriitoare. După cum ziceam, nu am mai auzit de ea până acum, așa că înainte de a citi cartea, am făcut câteva săpături. Cum probabil ne dăm seama și datorită numelui său, Anna Ahmatova a fost o scriitoare de origine rusă, care a trăit la începutul secolului XX.

Nu am de gând să înșir date despre ea sau reușitele sale, însă mi-a sărit în ochi un lucru ce m-a făcut mândră și care, din punctul meu de vedere, merită menționat: Anna Ahmatova a tradus în rusă versuri ale poetului Mihai Eminescu.

”Așadar, du-te la mănăstire
Sau mărită-te cu un prost…”

Mătănii este mai mult decât un volum de poezii. Am putea spune că reprezintă bibliografia Annei Ahmatova. Cartea este de fapt un amalgam, fiind adunate cele mai reușite poezii din fiecare volum scris de ea. În deschiderea cărții, ne sunt oferite date despre poetă, ca o mini introducere în viața sa.

După ce ne familiarizăm puțin cu ea, începem să o cunoaștem mai bine. Și cum altfel să cunoști un scriitor dacă nu prin operele sale?

Astfel, ne putem delecta cu poezii din volumele Seara, Mătănii, Stolul alb, Pătlagina, Anno Domini MCMXII, Trestia și Cartea a șaptea. Ba mai mult decât atât, tot în acest volum putem descoperi și poeme de la începutul secolului XX, care însă nu au intrat în volume.

În încheiere, ne sunt oferite câteva poze ce ilustrează diferite momente din viața Annei Ahmatova, precum și persoanele importante pentru ea: fiul său, soțul, surorile, frații.

De ce mi-a plăcut această carte? Ei bine, pot spune că mi-a fost dor să citesc „poezie clasică”, cu versuri, rimă și ritm. În ultima vreme m-am delectat mai mult cu poezii ce aparțin stilului contemporan nouă, postmodernism (care de altfel îmi plac foarte mult).

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MĂTĂNII?

Vezi toată lista de cărți scrise de Anna Ahmatova sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MĂTĂNII CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Mătănii
Autor: Anna Ahmatova
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 269
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.04.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2710 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dana

Eu citisem despre Ahmatova in cartea Verei Calin „Post-scriptum: însemnări 1997-2002” si atunci am cautat informatii despre poeta si poeziile ei.