Recenzie „Matilda” de Roald Dahl

de | sept. 2, 2021 | Beletristică, Cărți pentru Copii, noaff, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MATILDA ARE REDUCERE PE:

Matilda este o carte pentru copii scrisă de autorul britanic de succes Roald Dahl. Despre autor pot să va spun că are la activ o multitudine de cărți scrise, nuvele, povestiri dar și scenarii de film.

Născut din părinți norvegieni stabiliți în Marea Britanie, Roald Dahl vorbea fluent atât engleza cât și norvegiana. A studiat la Oxford lucru cu care nu multa lume se poate lauda. Ulterior și-a început cariera în aviația britanică alături de care a luat parte la diverse bătălii în Grecia și Orientul Apropiat. Și-a continuat cariera în diplomație fiind atașat de aviație la ambasada britanică din Washington D.C.  perioada în care se apucă de scris contribuind cu materiale de propagandă în timpul războiului. Tot în această perioada petrecută în Washington, Roald Dahl activează și în cadrul Serviciului de Informații.

După finalizarea războiului, se întoarce în Anglia unde se căsătorește cu actrița americană Patricia Neal, laureată a premiului Oscar, cu care are 5 copii. Ulterior divorțează și se recăsătorește cu producătorul de film britanic Felicity Ann d’Abreu.

Dacă îți place recenzia cărții MATILDA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Roald Dahl

Autorul, a desfășurat o mulțime de activități caritabile în domeniul medical al neurologiei și hematologiei dar și referitoare la alfabetizarea copiilor prin intermediul fundației care îi poartă numele și care continuă munca sa și astăzi la peste 30 de ani de la moartea sa.

Dintre cărțile scrise de el, traduse în limba română sunt următoarele: Uriașul prietenosMatildaVrăjitoareleJames și piersica uriașăCharlie și fabrica de ciocolatăCharlie și Marele Ascensor din Sticlă.

Multe dintre cărțile scrise de el au fost ecranizate, scenariile fiind realizate chiar de autor. Și ca să va spun un secret, pe Netflix gășiți ecranizarea de la Matilda, Charlie și fabrica de ciocolată dar și Uriașul prietenos.

Matilda – impresii personale

Atunci când o carte este bună, de regulă traversează anii și generațiile. Așa se întâmplă și în cazul cărții scrise de Roald Dahl. Matilda a fost publicată inițial în 1988 la Londra având 232 de pagini dar și ilustrații create de Quentin Blake.

Cartea care povestește viața unei fetițe cu o inteligență precoce deosebită crescută într-o familie pentru care nu contează inteligența și care merge la o școală a cărei directoare terorizează elevii a cucerit generații peste generații de copii. Cartea a fost adaptată în format audio de către actrița Kate Winslet. De asemeni în 1996 a fost realizat un film de comedie cu același nume. Ulterior au mai apărut un program radio în 2 părți pentru BBC Radio 4 dar și un musical în 2010.

Ce are cartea asta de trece cu atâta ușurință de la o generație la alta când atâtea alte cărți s-au demodat și nu reușesc să mai capteze interesul copiilor de astazi? Ei bine cartea aduce în prim plan subiecte care astăzi par de actualitate deși la momentul când a fost scrisă cartea își dorea să aducă în prim plan cu totul altceva. Atunci autorul își dorea să scoată în evidență ideea de copil precoce neînțeles de familie și societate. Astăzi copiii văd în această carte cum sunt marginalizați cei care sunt diferiți, bullying-ul școlar și social prezent în întreagă lume.

Cartea este amuzantă și limbajul este unul simplu și ușor de înțeles pentru micii cititori. Este o carte extraordinar de captivantă atât pentru copii cât și pentru adulți așa că nu pot să nu mă gândesc la faptul că autorul a căpătat această capacitate de a intră pe sub pielea cititorului datorită activitățîi sale în serviciile de informații. Multumesc Libris.ro pentru carte.

Deși se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 10 din punctul meu de vedere este o carte pe care și copiii mai mari o pot citi cu aceeași plăcere. Eu am citit-o împreună cu fiica mea de 11 ani și m-am bucurat enorm să redescopăr bucuria copilăriei alături de ea și de Matilda.

Matilda este un copil extraordinar de inteligent și îi place enorm să citească așa că este un exemplu foarte bun pentru generațiile actuale de copii. În al doilea rând este iubita de colegii ei, este amuzantă și ghidușă. Este genul de carte pe care copilul meu a îndrăgit-o și pe care o recomand cu drag mai departe. Singură părere de rău pe care o am este că nu am citit-o și eu când eram copil. Cu siguranță aș fi îndrăgit-o la fel de mult, dar mi s-ar fi lipit de suflet cu inocența specifică vârstei.

Matilda – ecranizare

Comedia fantastică realizată după cartea scrisă de Roald Dahl a apărut în 1996. I-a avut că actori pe celebrul Danny Devito care a fost și producătorul filmului și pe actrița Rhea Perlman în rolurile părinților Matildei. Doar cine nu a văzut un film cu Danny DeVito nu poate înțelege de ce când spui Danny DeVito spui comedie, dar nu orice fel de comedie ci acel ge de comedie la care razi indiferent de câte ori ai văzut-o anterior.

Matilda a fost interpretată de actrița americană Mara Elizabeth Wilson care a avut o carieră proeminentă în copilărie jucând în multe comedii de succes cum este de exemplu Dna. Doubtfire. Astăzi aceasta duce o viață liniștită în New York, a renunțat la cariera actoricească. A scris și o carte în care a povestit despre succesul copilăriei sale.

Comedia este savuroasă și este genul perfect pentru o seară de film împreună cu copiii dar cu siguranță ideală după ce aceștia au citit cartea pentru a fixa mai bine informația.

Va urez lectură și vizionare plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MATILDA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Matilda
Autor: Roald Dahl
An apariție : 2021
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 605

Alte recenzii de la Roald Dahl:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1458 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 11 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments