Recenzie: “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa

de | ian. 28, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL ARE REDUCERE PE:

Câștigătorul din 2010 al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, este autorul romanului Mătușa Julia și condeierul. Titlul original este La tía Julia y el escribidor. Cartea a fost publicată în 1977.

Scriitorul peruan era deja cunoscut în întreaga lume pentru literatura sa angajată social și politic. Publicase romanele Orașul și câinii (1963), Casa verde (1966), Conversație la Catedrală (1969). Este unul dintre reprezentanţii de seamă ai generaţiei boom-ului ficțiunii latino-americane.

În comedia Mătușa Julia și condeierul scriitorul are o altă abordare literară. Acțiunea se petrece în anii ‘50 în Peru. Narațiunea se desfașoară pe două planuri care alternează. Unul prezintă povestea de dragoste dintre Marito Varguitas și o femeie divorțată în vârstă de 32 de ani, mătușa Julia.  Din celălalt aflăm povestea genialului autor  de piese de radio, excentricul Pedro Camacho.

Povestea lui Marito Varguitas conține o serie de elemente proprii biografiei autorului. Personajul principal, Marito în vârstă de 19 ani, este student la drept. Dorește cu ardoare să devină scriitor. Se îndrăgostește nebunește de mătușa Julia, pe care o identificăm cu Julia Urquidi, prima soție a scriitorului.

Dacă îți place recenzia cărții MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Mario Vargas Llosa

Dar povestea de dragoste are de înfruntat și multe piedici: Marito nu are vârsta minimă necesară pentru căsătorie;  Părinții se împotrivesc căsătoriei pentru că băiatul este sub vraja vrăjitoarei Julia; Mătușa are încurcături cu certificatul de divorț. Pe de altă parte, melodramele scrise  de Camacho cuceresc tot mai multi ascultători, care ajung  să traiască cu urechile lipite de radio.

M-a surprins maniera în care scriitorul a creat legături între cele două povești. Astfel povestea de dragoste dintre Marito și mătușa Julia amenință să se transforme într-o melodramă. Bun subiect pentru Camacho.

Ești încă un puști, am auzit-o murmurând între râs și plâns, în vreme ce eu îi spuneam că am nevoie de ea, că mi-e dragă și n-o voi lăsa niciodată să se întoarcă în Bolivia, că o să mă omor dacă pleacă.

De asemenea, pe când Marito  așteaptă inspirația pentru povestea perfectă, Camacho este în mare vervă și scrie poveste după poveste. Iar pe măsură ce Marito este tot mai îndrăgostit, Camacho este devorat de pasiunea sa – scrisul.

Textul literar, din care nu lipsesc umorul si ironia, îmbină elemente autobiografice, melodramă, seriale radio, parodia literaturii de consum. Rezultatul este un roman interesant, care m-a captivat. Cum evoluează povestea de dragoste? Ce se întamplă cu Pedro Camacho? Puteți afla citind cartea Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa.

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 391

Alte recenzii de la Mario Vargas Llosa:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1150 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments