Recenzie: “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa

de | ian. 28, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Câștigătorul din 2010 al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, este autorul romanului Mătușa Julia și condeierul. Titlul original este La tía Julia y el escribidor. Cartea a fost publicată în 1977.

Scriitorul peruan era deja cunoscut în întreaga lume pentru literatura sa angajată social și politic. Publicase romanele Orașul și câinii (1963), Casa verde (1966), Conversație la Catedrală (1969). Este unul dintre reprezentanţii de seamă ai generaţiei boom-ului ficțiunii latino-americane.

În comedia Mătușa Julia și condeierul scriitorul are o altă abordare literară. Acțiunea se petrece în anii ‘50 în Peru. Narațiunea se desfașoară pe două planuri care alternează. Unul prezintă povestea de dragoste dintre Marito Varguitas și o femeie divorțată în vârstă de 32 de ani, mătușa Julia.  Din celălalt aflăm povestea genialului autor  de piese de radio, excentricul Pedro Camacho.

Povestea lui Marito Varguitas conține o serie de elemente proprii biografiei autorului. Personajul principal, Marito în vârstă de 19 ani, este student la drept. Dorește cu ardoare să devină scriitor. Se îndrăgostește nebunește de mătușa Julia, pe care o identificăm cu Julia Urquidi, prima soție a scriitorului.

Dar povestea de dragoste are de înfruntat și multe piedici: Marito nu are vârsta minimă necesară pentru căsătorie;  Părinții se împotrivesc căsătoriei pentru că băiatul este sub vraja vrăjitoarei Julia; Mătușa are încurcături cu certificatul de divorț. Pe de altă parte, melodramele scrise  de Camacho cuceresc tot mai multi ascultători, care ajung  să traiască cu urechile lipite de radio.

M-a surprins maniera în care scriitorul a creat legături între cele două povești. Astfel povestea de dragoste dintre Marito și mătușa Julia amenință să se transforme într-o melodramă. Bun subiect pentru Camacho.

Ești încă un puști, am auzit-o murmurând între râs și plâns, în vreme ce eu îi spuneam că am nevoie de ea, că mi-e dragă și n-o voi lăsa niciodată să se întoarcă în Bolivia, că o să mă omor dacă pleacă.

De asemenea, pe când Marito  așteaptă inspirația pentru povestea perfectă, Camacho este în mare vervă și scrie poveste după poveste. Iar pe măsură ce Marito este tot mai îndrăgostit, Camacho este devorat de pasiunea sa – scrisul.

Textul literar, din care nu lipsesc umorul si ironia, îmbină elemente autobiografice, melodramă, seriale radio, parodia literaturii de consum. Rezultatul este un roman interesant, care m-a captivat. Cum evoluează povestea de dragoste? Ce se întamplă cu Pedro Camacho? Puteți afla citind cartea Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa.

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mario Vargas Llosa sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MĂTUȘA JULIA ȘI CONDEIERUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Mătușa Julia și Condeierul
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.01.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 723 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments