Recenzie „Metonimiile morții” de Ligia Dan

Titlu: Metonimiile Morții
Autor: Ligia Dan
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 117
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Popa
Publicată la 17.04.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Metonimiile morții” de Ligia Dan
Acordă o notă

metonimiile-mortii-ligia-268995Dacă e ceva ce îmi place foarte mult la editura Tracus Arte, acel lucru este cu siguranță volumele de poezii publicate la ei. Știu că acest merit nu se datorează în totalitate editurii, ci mai degrabă scriitorilor, dar nu pot să nu menționez faptul că până acum mi-au plăcut toate volumele de poezii publicate la această editură (dintre cele ce mi-au căzut în mână, desigur. Mai sunt încă multe de citit.)

Din această categorie nu face excepție nici volumul de poezii al Ligiei Dan, intitulat Metonimiile morții. Scris într-o notă sinceră și diversă, volumul transmite stări variate și nu păstrează o singură atmosferă de la cap la coadă, ceea ce îi oferă un plus de dinamism.

Dar înainte să încep a vă vorbi despre carte, vreau să lămurim puțin titlul. Conform prietenului nostru DEX-ul, metonimia este o figură de stil ce constă în înlocuirea unui termen cu un altul ce are o oarecare legătură cu el sau cu care este asociat.

METONIMÍE, metonimii, s. f. Figură de stil care constă în inversiunea voluntară a categoriilor logice ale întregului prin parte, ale părții prin întreg, ale cauzei prin efect, ale efectului prin cauză, ale abstractului prin concret, ale posesorului prin lucrul posedat etc.

Tradus liber, ne duce cu gândul la substituenții morții sau la toate acele componente care aduse la un loc alcătuiesc viața, așa cum o știm noi, cu toate culorile ei.

Cartea este împărțit în trei…. nu le-aș numi capitole. Cred că „stări de spirit” ar fi o sintagmă mai potrivită, unde ne întâlnim cu melancolia, dragostea, căldura zilelor de vară, sunetul ploii și o muzică ce ne înconjoară pe tot parcursul lecturii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ligia Dan.

Suntem invitați să pătrundem întrO lume minunată unde

e „OK” să ai „visuri” (și „nu vise”)

și unde ni se povestește Despre cum să scrii un volum de poezii într-o singură noapte pentru a fi mai aproape de iubitul tău.

Recomand volumul de poezii al Ligiei Dan tuturor iubitorilor de poezie contemporană ce vor să guste ceva nou, vor să simtă un ritm mai alert și să experimenteze un amalgam de sentimente.

Aspecte Pozitive:

O lectură ușoară, potrivită pentru diminețile leneșe.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.