Recenzie „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry

de | dec. 14, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MICUL PRINȚ ARE REDUCERE PE:

Nu știu dacă există om pe planeta asta care să nu fi auzit despre această carte, și dacă o să găsiți un asemenea personaj, atunci cred că a trăit în țara lui Alice, și trebuie să iasă din vizuina iepurelui!

La prima vedere, din punct de vedere al ambalajului, al tonului și al comportamentului său, „Micul Prinț” poate părea o carte pentru copii și, de multe ori, se vinde ca una. Cu toate acestea, această carte este cu siguranță și pentru cei trecuți de vârsta adolescenței. Mai mult decât copiilor, adulților trebuie să li se reamintească omiliile și adevărurile simple despre ceea ce contează și ce nu contează în viață. Copiii în orice caz se nasc cu această înțelepciune.

„Micul Prinț” este vocea sinceră din rațiunea fiecăruia, care desenează portrete nemăgulitoare ale adulților ca fiind iremediabil de înguști la minte. În schimb, copiii ajung la înțelepciune prin deschidere și dorința de a explora lumea din jurul lor, cât și cea din interiorul lor. Tema principală a fabulei este exprimată în secretul pe care vulpea îi spune micul prinț: „ Ochii sunt orbi, limpede nu poți vedea decât cu inima”. Pe bună dreptate, pentru mine această mică escapadă literară începe cu o mică poveste încântătoare despre întâlnirea întâmplătoare a unui aviator cu un băiețel care se întâmplă să viziteze Pământul de pe o altă planetă. Aviatorul se prăbușește în deșertul Sahara și își avariază avionul până la punctul în care nu mai poate zbura. Rămas cu puțină mâncare și apă, aviatorul se gândește la situația sa. În timp ce își face griji, este abordat de un băiat blond tânăr și serios; cei doi devin prieteni.

Băiatul dezvăluie că este de pe o planetă unde adevărata regalitate albastră este – un prinț. Pe planeta sa, prințul împiedică creșterea semințelor proaste și se asigură că nu sunt niciodată invadate de baobab. El este fericit pe planeta lui, până când vântul îi seamănă o sămânță și izvorăște un trandafir minunat și misterios. Prințul își pierde capul și inima din cauza florii, care spre deosebire de toate celelalte creaturi frumoase și drăguțe de pe Pământ și din alte părți, aceasta este zadarnică și chinuitoare. Apoi, într-o zi, prinde trandafirul cu o minciună și a hotărât că nu mai poate avea încredere în el. Dezamăgit de dragoste, el decide să-și părăsească planeta pentru a-și remedia singurătatea și a găsi adevăratul sens al vieții.

Dacă îți place recenzia cărții MICUL PRINȚ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Antoine de Saint-Exupéry

De atunci, prințul a vizitat șase planete diferite și își povestește numeroasele întâlniri. Prințul a întâlnit adulți pentru prima dată în viața sa în timpul aventurii sale. Cartea se oprește asupra inocenței și înțelepciunii copilăriei care începe să se estompeze în „inteligență” și viclenie pe măsură ce creștem. Prințul insistă că „adulții” fac lumea mai complicată decât ar trebui să fie ea de fapt. Înțelepciune uriașă de la un prinț mic! În cele din urmă, prințul ajunge pe Pământ, unde, printre altele, dă peste o grădină de trandafiri; asta îl surprinde și îl supără – credea că trandafirul său este unic.

Cel mai înțelept sfat este dat prințului de la – crezi sau nu – o vulpe „înțeleaptă”! Vulpea îl învață că lucrurile importante din viață sunt vizibile doar inimii. Ea vine cu explicația că timpul, petrecut departe de trandafir, a făcut ca inima prințului să devină mai îndrăgostită. Și cel mai important, dragostea face o persoană responsabilă pentru obiectul acelei iubiri. Micul prinț își dă seama că, deși există mulți ca trandafiri, dragostea lui pentru trandafirul lui o face unică.

Vindecat și înțelept, prințul decide că este timpul să se îndrepte spre casă.

Dacă a existat vreodată o carte pe care mi s-a părut „de nedescris”, care poate fi citită și într-o singură imagine – este „Micul Prinț” al lui Antoine de Saint-Exupéry. Există ceva incredibil de dulce, dureros și mistic – în mod paradoxal, și real – despre Micul Prinț și personajele descrise în el.

Într-un fel sau altul, cartea vorbește copilului din fiecare dintre noi. El vorbește limba unui copil, urmează limbajul lor, le simte tristețea și singurătatea și, în cele din urmă, triumfă în căutarea dreptății poetice. Există un joc inteligent cu acest cuvântul „Mic” – ne ajută să intrăm în lumea copiilor și să o experimentăm prin ochii lor. În acest proces, descoperim fericirea în lucrurile obișnuite, banale, pe care de obicei le lăsăm deoparte ca adulți. Într-adevăr, este ușor să fii atât de prins în goana nebună a existenței cotidiene, încât uităm convenabil că ar putea fi mai mult în viață, decât să urmărești un loc de muncă, îngrijorarea unei întâlniri, o întâlnire sau următoarea creștere a salariului.

Când a apărut această carte în lumea cititorilor, criticii nu erau siguri ce să creadă despre ea, și nu a fost imediat populară. Nu era clar dacă cartea era destinată copiilor sau adulților, deși scriitorul britanic P.L. Travers a spus că are ingredientele necesare unei cărți pentru copii prin aceea că „este adevărată în sensul cel mai interior, nu oferă explicații și are o morală”. Cu toate acestea, novela a devenit în cele din urmă un clasic îndrăgit, povestea sa rezonând cu cititorii de toate vârstele. Saint-Exupéry a avut puțin timp să se bucure de succesul său. În aceeași lună în care a fost publicată cartea, s-a alăturat Forțelor Aeriene Franceze Libere, iar în iulie 1944 a dispărut în timp ce zbura într-o misiune de recunoaștere, doborâtă.

Las mai jos câteva motive adunate în timpul lecturii:

  • Micul Prinț ne amintește că ceea ce este mai bun în viață poate fi adesea găsit în mijlocul celor mai întunecate evenimente din viață.
  • Mintea deschisă și curiozitatea nesățioasă a copiilor este piatra de temelie a bunăstării.
  • A fi adult este o stare de spirit, nu un fapt al vieții.
  • Protagonistul ne șoptește la ureche că este extrem de important în viață să avem grijă și să fim grijulii cu ceilalți.
  • După cum spune vulpea, „Ochii sunt orbi, limpede nu poți vedea decât cu inima.”

Cei, care au analizat minuțios cartea, au făcut paralele între personajele și evenimentele din „Micul Prinț” și viața autorului său, care a scris cartea în timp ce locuia în New York City, fugind de tulburările celui de-al Doilea Război Mondial din Franța. La fel ca naratorul, Saint-Exupéry a fost un pilot care a suferit un accident de avion într-un deșert (Libia). De asemenea, se spune că soția sa, Consuelo, ar fi avut un comportament neregulat similar cu cel al trandafirului – o paralelă subliniată și mai mult de autobiografia lui Consuelo, „Povestea trandafirului” (scrisă în 1945 și publicată în 2000). Astfel, naratorul și micul prinț au fost priviți ca expresii ale diferitelor aspecte ale lui Saint-Exupéry însuși. Această teorie este explorată în documentarul din 2018 „Invisible Essence: The Little Prince”, care discută, de asemenea, temele și moștenirea lucrării.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MICUL PRINȚ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Micul Prinț
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 153
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 535

Alte recenzii de la Antoine de Saint-Exupéry:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Un pământ nou” de Eckhart Tolle

Recenzie “Un pământ nou” de Eckhart Tolle

Eckhart Tolle este unul dintre liderii spirituali ai epocii noastre, care a insistat pe importanța momentului prezent. De regulă oamenii își lasă mintea să alerge printre amintiri, prin trecut sau să facă proiecții asupra viitorului și astfel ratează cel mai important...

Recenzie “Layla” de Colleen Hoover

Recenzie “Layla” de Colleen Hoover

Fiecare carte scrisă de Colleen Hoover mi-a lăsat o impresie bună, indiferent de subiectul abordat. Dacă scrie o poveste de dragoste sau un thriller psihologic, știe să creeze ceva inedit, fără a fi clișeic. De data aceasta, autoarea a scris ceva cu totul diferit de...

Recenzie ”Conexiunea în fractal” de Emil Străinu

Recenzie ”Conexiunea în fractal” de Emil Străinu

Conexiunea în fractal de Emil Străinu este o carte interesantă din domeniul parapsihologiei, dezvoltării personale și spirituale. Este oare nevoie pe piața de carte din România de o astfel de carte? Da, cu siguranță. Este nevoie ca omul să cunoască regulile și...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 575 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 7 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments