Recenzie “Mincinoșii” de E. Lockhart

by | Jan 5, 2019 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune pentru Adolescenți, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MINCINOȘII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

mincinosii de e. lockhart`De crezi că ai citit ceva care te-a dat peste cap și a fost atât de sucit încât nici nu te-ai fi așteptat la asta, să vezi povestea cărții “Mincinoșii” de E. Lockhart. Acest roman Young Adult este modern, sofisticat și cu foarte mult suspans.

Începe foarte simplu și plictisitor, de te întrebi dacă va urma ceva bun din asta sau dacă mai bine lași cartea deoparte și te apuci de alta. Însă, dacă primele trei părți nu prea te conving, autoarea E. Lockhart se asigură că în următoarele două părți scrierea ei te va fascina și nu vei mai dori să o lași din mână pentru altceva.

Cartea “Mincinoșii” cuprinde la începutul ei chiar și o hartă desenată a insulei private pe care are loc acțiunea

Este vorba despre insula Beechwood, localizată în Massachusetts, SUA. Nu am mai văzut demult o asemenea hartă minunat ilustrată într-o carte citită.

Și de asemenea, imediat după reprezentarea insulei private din poveste, ne este înfățișat și arborele genealogic al bogatei familii Sinclair care trăiește acolo.

Din bunici până în nepoți. Și deși este o idee grozavă, binevenită mai ales în romanele cu multe personaje, această informație detaliată oferită chiar la începutul cărții te poate bulversa un pic. În cazul meu a făcut-o.

Pe de altă parte e bine deoarece atunci când nu știi exact pe cine să iei de unde, revii la arbore și începi să faci legături. Însă, nu trebuie să îți faci griji. Pe parcursul scrierii, încet încet vei începe să memorezi personajele și să le atribui fiecăruia trăsăturile specifice.

Înainte de a-ți prezenta oarecum firul poveștii, trebuie să știi că ai de-a face cu o familie înstărită ce își petrece verile pe o insulă privată. Fiecare ramură a familiei trăiește în câte o casă special construită pentru ea într-o anumită parte a insulei. Avem doi vârstnici care au 3 fete, care au la rândul lor mai mulți sau mai puțini copii.

Bunicii dețin imobilele și ei au banii în toată familia asta frumoasă și ‘perfectă’

Cele trei fete au fiecare copii mai mari, pe care și-i instruiesc să se dea bine pe lângă bunic pentru a le lăsa moșteniri avantajoase.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de E. Lockhart

Acești nepoți mai mari sunt Cadence, Mirren și Johnny. Dar alături de ei se află și Gat, un intrus în familie, dar foarte bun prieten cu copiii mari. Ei patru sunt Mincinoșii. Grupul vesel. Grupul pus pe șotii. Rebelii care fac tot ce le place și au parte de momente memorabile în vacanțele de vară de pe insulă.

Dar totul nu este atât de perfect pe cât ar dori adulții. Bunica moare. Bunicul rămâne singur iar cele trei fete încep să se certe de la moștenirea ce li se cuvine. Copiilor nu le place ceea ce se întâmplă în casă și nu le țin isonul mamelor în ceea ce privește lingușeala pe lângă bunic.

În vara cu numărul cincisprezece are loc un accident misterios care va da totul peste cap. Viața pe insulă. Ambițiile surorilor. Și voioșia celor patru Mincinoși. Dar mai ales pe Cadence, care nu își va mai aminti deloc ce s-a întâmplat în acea vacanță pe insula privată.

Cartea “Mincinoșii” de E. Lockhart începe lin, poate prea lin

Nu reușește să îți trezească prea mult interesul deoarece nu ești anunțat deloc despre ce se va întâmpla mai încolo. Nici nu bănuiești ce întorsătură vor lua lucrurile și cum va fi schimbată soarta tuturor. Oricum, trebuie să știi că este o poveste despre prietenie, iubire, întrebări puse pe ascuns, speranțe, neliniști și gânduri adolescentine.

Nu este doar un oarecare roman YA. Nu este preferat de tineri pentru firul lui narativ și povestea emoționantă ce se împletește atât de bine cu viața reală. Este și o scriere care te bulversează ca adult. Te face să îți pui întrebări și să dorești să îți schimbi felul de a fi, gândirea și alegerile în viață.

Sfârșitul te da peste cap și nu vei reuși deloc să îl ghicești. Atât de bine este scrisă cartea. Autoarea E. Lockhart a știut să compună o ficțiune bazată pe întâmplări și gânduri din viața adolescentină. Dar care ating foarte mult subiecte serioase, adresate adulților. “Mincinoșii” este scrierea care mi-a întărit credința că bogății nu sunt deloc fericiți. Că fiecare familie aparent perfectă ascunde secrete care pot ruina destine.

În plus, cu siguranță romanul te va emoționa și pe tine măcar puțin, după ce vei afla adevărata realitate a verii cu numărul cincisprezece.

Titlu: Mincinoșii
Autor: E. Lockhart
An apariție : 2014
Editura: TREI
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 5.01.2019
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Chiar dacă pare un pic fără esență la început, pe parcurs vei descoperi o poveste dramatică despre ce ascunde o familie aparent perfectă. O poveste bine construită și foarte întortocheată cu un final super neașteptat. Nu este doar pentru adolescenți, ci și pentru adulți.

Aspecte Negative:

Nu mi-a prea plăcut începutul, fiindcă este cam sec.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments