Irvin Yalom este unul dintre autorii mei preferați pentru stilul său lin, sensibil și amuzant.
În „Minciuni pe canapea”, Irvin creează o poveste amuzantă în care un psihiatru este pus la grea încercare de o pacientă, în sensul că ea se îndrăgostește de el.
Își poate pierde un psihiatru mințile?
Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților?
Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelații surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalisr cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepție, în fața singurătății și nevoii de iubire. Această carte este printre primele citite de mine în facultate.
Te poate duce cu gândul la serialul In treatment difuzat de HBO. Mi-a plăcut mult stilul lui Yalom, am început în urma lecturării acestei cărți să caut toate celelalte cărți scrise de el.
Ernest Lash, un tânăr psihanalist, ignoră sfaturile mentorului său și recurge la tehnici de terapie aflate în fază experimentală. El ajunge să creadă că stabilește o relație sinceră cu pacienta Carolyne Leftman. Astfel, el se deschide sufletește în fața ei; rămâne vulnerabil, fără să știe că femeia are tendințe psihopatice și îl manipulează ca distracția de la prânz.
Dominantă, ea îl face să cedeze în fața ei și descoperă adevăruri nebănuite despre sine. Ședințele devin din ce în ce mai intense pe măsură ce Carolyne se îndrăgostește de domnul psihiatru și îi propune o aventură cu ea.
