Recenzie ”Plânsul lui Nietzsche” de Irvin Yalom

de | iun. 30, 2024 | Ficțiune, Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți

Secretul unei vieți bune este mai întâi să dorești ceea ce este necesar, iar apoi să iubești ceea ce dorești.

Doar un scriitor/reputat psihoterapeut ar fi putut să-și imagineze cadrul cărții de față, și să pună tête-à-tête concepțiile și filozofia de viață a doi dintre cei care vor fi ambii, deschizători de drumuri în domeniile lor, filozofie și medicină. Mă refer la marele filosof german, Friedrich Nietzsche și la austriacul Josef Breuer, mentorul lui Freud și cel care va pune bazele psihanalizei prin celebrul caz Anna O., care este disecat în amănunt și în carte.

Irvin D. Yalom împletește în acest roman ficțiunea cu datele istorice reale, și în Nota Autorului explică cât de aproape ar fi fost ca ficțiunea să devină realitate și de ce a conturat el astfel, evenimentele. Acesta este și romanul său de debut, lucru cu atât mai admirabil.

Acțiunea romanului ne poartă în timp, prin cercurile intelectuale dintr-o Vienă la sfârșit de secol IX, și se deschide cu o scurtă și alarmantă misivă trimisă de către muza lui Nietzche, fermecătoarea Lou Salomé doctorului Breuer, în care îl anunță că: viitorul filozofiei germane este în joc. În acest mod, poposim pe tărâmul imaginației ofertante ale lui Yalom și vom fi martori la discuțiile geniale dintre Nietzsche și Breuer, menite să-l vindece pe primul de disperare, în final, rolurile de pacient trecând de la unul la altul, până (dacă) se va trage concluzia finală. Ce va fi interesant e că Nietzsche nu acceptă așa ușor tratamentul, iar Breuer îi propune să inverseze rolurile, pretinzând că și el este deprimat, pentru a-l determina să-și exorcizeze demonii lăuntrici. În acest mod, disperările lor sufletești vor intra intr-o simbioză perfectă cu suferințele cititorului, iar lacrimile eliberatoare vor brăzda, pe final, pe cel care îmbrăca singurătatea ca a doua haină. Ca să mă credeți pe cuvânt: – De fapt, îi urăsc pe ceilalți, care mă jefuiesc de solitudinea mea fără să-mi ofere însă cu adevărat companie.

Vor descoperi, prin metoda conversației, obsesii comune și temeri asemănătoare, și legătura inexorabilă dintre bolile trupului și ale sufletului, adică medicina holistică, din ziua de azi, care începe să fie din ce în ce mai adusă în discuție. Sperăm și pusă în practică.

Valoarea intrinsecă a acestei cărți am descoperit-o cu mult după primele pagini, când autorul a început să disece prin dialogul celor doi, modurile diferite de a interpreta viața și sensul ei. Asta va fi mereu urcarea pe muntele sinuos al existenței, găsirea unui sens, pentru cei care se încumetă să inițieze măcar, această urcare, indiferent dacă se vor împotmoli de multitudinea de indicații, venite din partea altora. Cei doi vor juca pe rând rolul de avocat al diavolului, acest dialog oferind și crâmpeie din filozofia lui Nietzsche, este adusă foarte mult în discuție celebra lui frază Dumnezeu este mort, și concepte din nihilism.

Fiecare persoană trebuie să aleagă cât de mult adevăr poate suporta.

Mi-a plăcut cartea și într-adevăr își merită laudele, dar am descoperit și că nu sunt mare fană a filozofiei nietzscheană, care intră în antiteză cu propria mea filozofie de viață, dar asta nu înseamnă că nu îi recunosc meritele pe scena filosofică a lumii. Și e bine că am mai descoperit ceva, citind cartea asta, dar aș citi Așa grăit-a Zarathustra, lucrarea fundamentală a lui Nietzsche. Iar, pentru Yalom, un mare da! Dacă vă place psihologia, cu siguranță trebuie să citiți cartea! Și, da, după ce închidem ultima filă din paginile cărții avem multe de analizat, chiar dacă nu toate ideile au fost în rezonanță cu eul nostru!

Titlu: Plânsul Lui Nietzsche
Autor: Irvin Yalom
Traducător: Ștefan Aug. Doinaș
An apariție : 2006
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 25900

Alte recenzii de la Irvin Yalom:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

Recenzie “Secretul menajerei” de Freida McFadden
Recenzie “Secretul menajerei” de Freida McFadden

Millie își ia secretul cu ea, se mută într-un apartament în chirie, are chiar un iubit perfect și își reia studiile. Ce mai: începe o viață nouă, normală.  Mneeahh…știu că nici voi nu credeți asta. De fapt Millie începe cu stângul din nou, fiind concediata de la locul...

0 0 votes
Article Rating
Velcherean Medeea este redactor Booknation.ro de 8 luni, 16 zile și a scris până acum 14 articole. Se află pe poziția 12 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Velcherean Medeea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments