Recenzie “Plânsul lui Nietzsche” de Irvin Yalom

de | aug. 17, 2022 | Beletristică, Biografii, Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PLÂNSUL LUI NIETZSCHE ARE REDUCERE PE:

Am revenit la Irvin Yalom, după ce l-am cunoscut cu celebra lucrare “Minciuni pe canapea”. Autorul are și aici același stil al scrierii. Suntem din nou în cabinetul de terapie. Asistăm la ședințe cu pacienți, dar și la meditații și dezbateri filozofice. Sensul vieții este principala teză tratată aici. De rând cu el și căutarea propriul Eu este marele adevăr căutat. Eroii acestui roman vor oscila între aceste două căutări și vor săpa adânc în mintea lor pentru a găsi un răspuns. Alte întrebări vor apărea: ți-ai trăit viața? sau te-ai lăsat trăit de ea? ai ales-o? sau ea te-a ales pe tine? ți-a plăcut? sau ai regretat-o?

În roman avem două tandemuri, ambele la fel de curioase: Sigmund Freud & Doctorul Josef Breuer și Doctorul Josef Breuer & Friedrich Nietzsche. Îl descoperim pe Freud în tinerețe. Un tânăr ager, dornic de a cunoaște cât mai multe, de a trece totul în retrospectivă și de a despica firul în patru. Doctorul Josef Breuer este mentorul studentului Sigmund Freud.

Pentru prima dată Breuer înțelesese că tânărul său prieten nu mai era atât de tânăr. În schimb, avea în el germenii unei îndrăzneli, ai unei dorințe de a susține convingerile – calități pe care și le ar fi dorit și pentru sine.

Doctorul Breuer se bucură de o carieră de succes și este unul dintre cei mai renumiți medici ai Vienei. În același timp pe plan personal viața sa are o cotitură nu prea fericită, acesta este într-o depresie profundă cauzată de atașamentul față de o fostă pacientă. Exact în acest context primește drept provocare să-l vindece de disperare pe Friedrich Nietzsche, un filozof cu potențial însă necunoscut încă în acea perioadă. Provocarea este cu atât mai mare dat fiind faptul că Nietzsche a venit la cabinetul doctorului pentru a-și trata migrena și mulțimea altor simptome fizice. Filozoful însă, nu vede disperarea în el și refuză cu înverșunare o transferare a bolii sale de la una fiziologică, la alta de ordin psihologic. Pentru a-l convinge să înceapă terapia de psihanaliză, Breuer îi întinde o cursă. Breuer afirmă că suferă de disperare și îi propune lui Nietzsche să-l trateze, iar el în schimb îi va monitoriza migrena. Breuer speră că astfel îi va oferi lui Nietzsche soluții la propriile-i probleme.

Dacă îți place recenzia cărții PLÂNSUL LUI NIETZSCHE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Irvin Yalom

Dialogurile dintre cei doi se aseamănă precum o luptă la început, când fiecare luptă pentru a ajunge învingător și a-și îndeplini obiectivele propuse. Mai apoi lupta se transformă într-un dans în care cei doi parteneri nu luptă însă pășesc în tandem pentru a obține un rezultat final reușit, cu câștig comun.

Dezbaterile dintre cei doi sunt delicioase. Pe parcursul terapiilor are loc o continuă schimbare de roluri. Cei doi sunt pe rând pacient și terapeut. Indiferent dacă ei își ating sau nu scopurile propuse, cu siguranță veți remarca încă de la începutul acestor terapii că între cei doi are loc un schimb de idei și de percepții benefice pentru ambii.

Pe parcursul lecturii am fost curioasă care este limita între ficțiune și adevăr. Dar, mai ales cât de documentată este cartea și deci cercetarea autorului. Aceste confuzii au fost elucidate la sfârșit de către autor, fapt înalt apreciat.

Backgroundul autorului din psihanaliză, psihologie, dar și pasiunea sa pentru filozofie a făcut o combinație perfectă între aceste trei personalități reale. Chiar dacă întâlnirea dintre ei a fost una fictivă și deci posibilă doar în paginile acestui roman, veridicitatea personajelor ne prinde în istorie. Un mic spoiler, unele din tezele lui Nietzsche și ale lui Freud sunt dezbătute aici.

Disperarea este prețul pe care-l plătești pentru conștiința de sine. Studiați cu atenție viață și veți afla întotdeauna disperare.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PLÂNSUL LUI NIETZSCHE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Plânsul Lui Nietzsche
Autor: Irvin Yalom
An apariție : 2010
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Filologie, Filosofie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 6700

Alte recenzii de la Irvin Yalom:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 400 zile și a scris până acum 193 articole. Se află pe poziția 6 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments