Recenzie ”Mîndrie și prejudecată” de Jane Austen

Titlu: Mîndrie și Prejudecată
Autor: Jane Austen
An apariție : 2014
Editura: Adevărul
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Corina Moisei
Publicată la 17.03.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Mîndrie și prejudecată” de Jane Austen
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI MÎNDRIE ȘI PREJUDECATĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Mi-a luat o săptămână să mă adun cu gândurile înainte să încep această recenzie, dar și mult a durat însăși meditația de a face sau nu cunoștință cu Austen. Nu știu cum se face, dar în portofoliul meu de cititoare nu au intrat încă reprezentantele literaturii britanice din epoca victoriană, fapt care nu îmi este decât motiv de rușine.

Însă, am restabilit echitatea literară, atunci când alegând următoarea lectură, am înhățat de pe raft romanul lui Austen. Proximitatea unei astfel de lucrări, parte a patrimoniului universal, mi-a inspirat o anumită doză de mândrie și fervoare, pentru că urma să cunosc stilul unei scriitoare, care a dictat tonul emancipării feminine în literatură.

Narațiunea romanului oscilează între câteva teme foarte importante: iubirea (fenomenala pereche Elisabeth – dl Darcy), onoarea (fapta repugnantă a surorii lui Elisabeth) și în cele din urmă profundul formalism al societății britanice. Am rămas profund impresionată de tactul cu care autoarea tratează subiecte globale, determinând cititorul la un veritabil exercițiu de meditație.

La un anumit moment al acțiunii, m-am prins la ideea că apatia și pasivitatea fundalului literar sunt de fapt cartea de vizită a acestui gen de roman. Personajele construite metodic suferă de o naivitate fenomenală (panteonul feminin) și/sau de o totală indiferență emoțională (bărbații prolifici). Cert este că romanul reușește să sensibilizeze, să provoace emoții adânc ascunse sub masca confortului degradant.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jane Austen.

Pe bună dreptate, Jane Austen a reușit să scoată la iveală obscuritatea sentimentală, condamnând nihilismul social și propunând soluții la anumite trăiri intense ale personajelor sale.

Indubitabil, am să continui promenada literară cu reprezentantele feminismului literar britanic, iar în curând voi reveni cu noi impresii.

Lecturi frumoase să aveți!

ACUM GĂSEȘTI MÎNDRIE ȘI PREJUDECATĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.