Recenzie ”Misterul regelui, Despre scris” de Stephen King

de | iul. 21, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Misterul regelui, Despre scris de Stephen King este a doua mea întâlnire cu autorul supranumit regele celor mai bune cărți horror. Titulatura aceasta m-a făcut să stau departe de romanele sale, indiferent de laudele și aprecierile auzite despre cărțile scrise de renumitul autor, iubit de milioane de cititori. Am citit cartea aceasta din mai multe motive. Unul dintre ele este titlul – despre scris, căci mereu e ceva de învățat. Cel de-al doilea motiv, banal poate, numărul redus de pagini – care ar fi trebuit să fie citit ușor și repede. Dacă știu că a scris multe romane devenite bestseller, voiam să aflu mai multe din tainele scrisului – din perspectiva regelui King.

Citind această carte non-fiction și cvasi-biografică – despre viața autorului și cum anumite momente din viața sa i-au fost sursă de inspirație pentru romanele scrise de-a lungul vremii, am aflat despre King și faptul că a făcut parte dintr-o trupă rock and roll, alături de alți autori – succesul nu a fost la fel de răsunător, ca mai târziu, în literatură, dar a existat. Motiv pentru care, trupa, nu s-a destrămat niciodată oficial.

Sunt foarte multe detalii interesante și importante, care m-au făcut și mai curioasă în privința multor romane traduse și în limba română. Amintește detalii despre starea lui de sănătate, despre opriri, dar și cum a ratat de foarte multe ori înainte de a fi unul dintre cei mai buni și citiți autori.

Misterul regelui, Despre scris răspunde la întrebări precum acestea: cum s-a apucat King de scris? Din ce anume a obținut primii bani? Cum a făcut față refuzurilor primite de la editori și edituri? Scrisul l-a ținut oare departe de probleme și vicii? Ce zice Stephen King despre scris? Multe, dar oferă și un instrument esențial pentru toți cei care cochetează cu scrisul și creativitatea cuvintelor. Regele spune că nu există niciunde un Depozit de idei și nici o Insulă a Bestseller-urilor. Ideile bune vin din nimic, de nicăieri.

Hruba și pendulul a fost primul roman a lui Stephen King publicat la editura V.I.B (Very Important Book). Patruzeci de exemplare s-au ”vândut” oare ca pâinea caldă? Costul unui exemplar era de douăzeci și cinci de cenți. A devenit bestseller. Primul bestseller a lui King. Dar nu avea doar cititori, ci și contestatari – unul care l-a făcut să se simtă prost pentru ceea ce scrie. A mai scris, a vândut și a câștigat bani, dar prima critică îi răsuna în minte în continuare.

Cât de greu a fost să scrie Carrie? Destul cât să se gândească la renunțare, suficient cât să arunce la coș pagini întregi. Recunoaște că nu a înțeles-o în totalitate pe Carrie, dar și că două dintre colegele lui l-au inspirat mult în povestea aceasta. Nu am citit romanul acesta, dar acum, parcă mă bate gândul să văd despre ce e vorba.

În Misterul regelui, Despre scris vorbește despre mult mai multe romane ce au cunoscut succesul. Și pe toate aș vrea să le citesc – nici măcar unul nu pare suficient de înspăimântător ca să mă determine să renunț la ideea de a-i da o șansă măcar.

Mi-aș fi dorit ca această carte să fie foarte bună, să o citesc repede și să nu am nicio obiecție în privința lui. Din păcate, nu am rezonat cu modul în care King evidenția ce anume trebuie evitat în actul scrierii unei cărți. Nu-mi place să spui ce nu trebuie să uiți aducând în discuție alți autori – și nici să spui că scriu prost. Prea multă critică adusă altora m-a enervat și a încetinit ritmul lecturii.

Nu știu dacă să recomand Misterul regelui. Aș spune că recomand doar partea biografică. Despre scris am înțeles că fiecare va face greșeli – și este indicat să se greșească, să urmeze multe eșecuri, să existe și refuzuri. Greșelile vor conduce spre descoperirea și formarea propriului stil de scriere. Un autor bun va avea propriile reguli – pe care să le încalce mereu, asta dacă vrea să evolueze în lumea literară – prin intermediul cu cărțile pe care le scrie.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: MISTERUL REGELUI DESPRE SCRIS
Autor: Stephen King
An apariție : 2016
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 14108

Alte recenzii de la Stephen King:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Laura Elena Apetroaie este redactor Booknation.ro de 8 ani, 12 luni, 4 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 10 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura Elena Apetroaie aici. Laura Elena Apetroaie are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments