Recenzie ” Neînfrânții” de William Faulkner

de | iun. 8, 2018 | Recenzii cărți

Dacă vrei să-l citești pe William Faulkner și mai ales să înțelegi cu adevărat tumultul pe care îl revarsă peste colile de scris, trebuie să fi mânios și maleabil în același timp, pentru că ”scriitorul sudului”, cel care a făcut din mixtura dintre alb și negru un laitmotiv al unei halucinante introspecții, este un autor cu nerv, dând dovadă de un expansionist vizionarism prin intermediul unei fine psihologii care, în pofida personajelor non-conformiste, aparent neșlefuite dar totuși terifiant de reale, reușește să înfiereze și să exonereze cu precizia unui clarvăzător.

Romanul ” Neînfrânții” caută să picure stropi de lumină peste anii de negură ai Războiului de Secesiune al SUA din perioada 1861-1865. Departe de a cocheta cu istoricismul William Faulkner încearcă să ilustreze ființa ”personajelor secundare”, a celor care nu au ajuns în linia întâi a frontului, fără a se limita strict la perioada conflagrației, prelungindu-și capodopera cu descriptivismul vieții sudiste de după război, când negrul numai era negru și stăpânii numai erau stăpâni, deși atrocitățile și o anumită tentă a sclaviei a continuat în sudul SUA.

Cu siguranță că William Faulkner, încrustându-și inconfundabilul stil literar în marmura eternității, este un maestru desăvârșit al analizei și al totalei implicări în plămădirea unor vieți în care drama, vicisitudinile și demonicul ascuns în sâmburele verbului a fi, dau naștere unor inestimabile creații literare care. pur și simplu ( deși nimic nu este nici pur, nici simplu), ți-se impregnează peste epiderma existenței, vărsându-se vijelios în sangvinitatea gândurilor și viselor, fără să mai părăsească vreodată sertarele minții celor care îl citesc.

Mai mereu știind să etaleze binele și răul în culori netrunchiate, pălmuind voalat sau cu asprime caracterele îndoielnice, scriitorul american chiar poate fi încartiruit pe bună dreptate în tagma monștrilor sacri, a celor aflați sub aura sanctificării, privilegiați de capriciile paranasului care dintotdeauna par a fi știut de ce, când, cum și unde, dar mai ales de ce.

O carte absolut fabuloasă.

Lectură plăcută!

Titlu: NEÎNFRÂNȚII
Autor: William Faulkner
An apariție : 1978
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 227
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1384

Alte recenzii de la William Faulkner:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments