Recenzie ”Pe patul de moarte” de William Faulkner

Titlu: Pe Patul De Moarte
Autor: William Faulkner
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Pe patul de moarte” de William Faulkner
Acordă o notă

Netăgăduita genialitate a scriitorului american William Faulkner pare a fi rezultat din abordarea limbajului simplu ca primordială forță a exprimării. astfel că, fără plasticizări redundante și pastelizări incoerente, scriitorul redă cu măiestrie viața pe înțelesul tuturor, ca un întreg omogen, accesibil oricărui om, indiferent de palierul la care se află.

” Pe patul de moarte” este un roman profund care demonstrează, odată în plus, faptul că limbajul simplu, folosit cu dibăcie, pătrunde cu mult mai adânc decât o poate face limbajul academic sau filosofic.

La fel ca în ”Zgomotul și furia” și ”Absolom, absolom!”, William Faulkner se dovedește a fi scriitorul Americii nevăzute, reușind să găsească strălucirea trăirismului, chiar și-n ceea ce alții conideră a fi doar un gloduros moloz al truismelor repugnabile.

Cu o pricepere uimitoare William Faulkner transformă faptele aparent mărunte și banale într-o sufocantă dramă a unor oameni simpli care, în ciuda rudimentarismului lor, suferă la fel ca ceilalți, ba poate chiar la o intensitate mai mare, din pricina unui amestec de hipersensibilitate și evlavioasă docilitate în fața unor stări de fapt pe care, adeseori, le percep ca pe firești stări de fapt.

Structuralismul faulknerian, mereu inovator și surprinzător, oferă în ”Pe patul de moarte” predarea ștafetei de la un personaj la altul, într-o cursivitate care nu așterne vreo piedică în calea ritmului care combină ritmul alert cu cel molcom, fiecare capitol al cărții purtând ca titlu numele personajului care îl narează.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de William Faulkner.

Profunzimea stilistică a scriitorului american i-a învelit întreaga activitate scriitoricească într-un ancestral mister care adeseori a sărutat teluricul personajelor în semn de respect și omagiu, ca o eternă și indestructibilă simbioză între încântarea exclamativ-contemplativă și spaima interogatoriilor din semnele de întrebare.

”Pe patul de moarte” este o carte care, după ce ai citit-o, o să privești lumea cu alți ochi, poate ușor căscați spre povestea de viață a celui de lângă tine, sau ușor închiși, înspăimântați de ideea că lumea altor trăiri poate fi cu mult mai puternică ca a ta.

O carte bulversantă și totuși necesară!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Faulkner este un maestru al cotrobăirilor lăuntrice, mai mereu făcând-o într-o manieră care te duce cu gândul la un spectator neutru care nu se amestecă în vreun fel în mersul lucrurilor.

Aspecte Negative:

Stilul faulknerian lasă loc de nenumărate interpretări, dar poate că tocmai acesta este întregul farmec.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.