Recenzie „Neverland” de Radu Găvan

by | Dec 14, 2015 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA NEVERLAND ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

neverland_radu-gavanCând am văzut coperta luminoasă și senină, mi-am zis că mai mult ca sigur Neverland va fi o Țară de Nicăieri a lui Peter-Pan, adaptată. Firește că m-am înșelat. Neverland-ul lui Radu Găvan nu deschide porțile către un univers roz, ci te cheamă într-o lume rece și crudă.

În cartierul de la periferia orașului, plin de gunoaie, bețivi și drogați, Anton încearcă să-și educe într-un mod cât mai potrivit unica fiică, dorindu-și cu ardoare să treacă peste moartea soției sale, care parcă i-a rămas gravată cu sânge pe suflet.

Protagonistul vrea să pună bazele unui viitor decent fetei sale, Letiția, dar aceasta devine pe zi ce trece mai melancolică și introvertită, creând un gol între ea și tatăl său, gol ce se adâncește din ce în ce mai mult odată cu problemele financiare ale familiei.

Ispitit de bani, Anton ajunge să lucreze pentru cel mai bogat om din cartier, Luis. Pășește altfel într-o lume interlopă care îl face să privească lucrurile superficial și distorsionat. În paralel cu această poveste, un băiețel de doar șapte ani se luptă cu traumele provocate de tatăl său.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Radu Găvan

„La început stăteam pe scaune diferite, în trenuri diferite. Apoi am ajuns în același tren. Apoi pe același scaun, unul în brațele celuilalt. Încetul cu încetul am alunecat, am mai rămas un timp lipiți, apoi ne-am prelins pe scaune alăturate, pe nesimțite am lăsat toate lucrurile mici să își facă loc între noi și, spre sfârșit, ne-am mai privit încă o dată cu ochi goi, din colțuri diferite, după care ne-am întors privirile și ne-am amestecat în mulțime.”

Părerea mea e că Neverland creionează relația părinte-copil și dacă ar fi să îl încadrez într-un gen anume, acela ar fi thriller psihologic. Fiecare paragraf m-a făcut să meditez asupra unor lucruri pe care le ignoram în trecut. Dacă în Exorcizat (romanul de debut al autorului), protagonistul se luptă la propriu cu niște demoni, în Neverland se dă războiul pe viață și pe moarte dintre Anton și demonii săi interiori, care îl bântuie și îl anihilează pe zi ce trece. Găvan reușește, prin cartea de față, să te inspire, să îți dea speranță și curaj după care te trântește cu brutalitate la pământ, făcându-te K.O.

Neverland nu e un roman de acțiune, dar nici unul siropos. Neverland e un roman dur, crud și sângeros, care te izbește în față exact ca o briză rece dimineața. E peisajul pe care ești obligat să îl privește clipă de clipă, deși încerci din răsputeri să îl ignori.

Titlu: Neverland
Autor: Radu Găvan
An apariție : 2015
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.12.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Nararea în paralel a celor două povești te face involuntar să crezi că ești în spatele celui mai de succes film psihologic.

Aspecte Negative:

-

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

„Pe această mare Doamnă a cântecului popular românesc trebuie să o revedem, cu ochii minţii noastre, numai cântând: atunci trăia ea cu adevărat, atunci era ea cea adevărată.” Mi-am dorit să descopăr un personaj feminin care a lăsat o amprentă asupra culturii muzicale...

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

„Autobiografia”, de José Luís Peixoto, este un roman care împletește biografia cu ficțiunea publicat în 2019, fiind cea mai recentă carte de acest autor. Peixoto, născut în 1974, este unul dintre cei mai citiți scriitori portughezi contemporani, câștigător a numeroase...

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 1993 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 8 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments