Ce ne definește pe noi ca oameni, indivizi sau adunare de indivizi? Ce ne influențează simțămintele?
Familia? Educația? Cultura? Area geografică? Istoria?
Da! Toate la un loc.
Dar de fapt, comunitatea este cea care ne definește cu totul. Literalmente!
Ea e cea care ne dă nouă definiția. Ea ne pune eticheta.
Ne zice cum suntem. Sau cum ar trebui să fim.
Suntem ceea ce ea a decis că suntem: normali, paria, superiori, ratați, genii sau mediocri eterni.
De aceea ne simțim atât de bulversați. Pentru că dacă nu ne încadrăm în șablonul ei, “am picat testul”. Și atunci când “pici” ceva (sau de undeva) nu mai știi încotro să o iei.
Am crezut că Scandalul a pus punct unui episod dureros în istoria comunității din Björnstad. Cine ar mai fi avut curajul să o ia de la capăt după toate cele întâmplate? Cum să fi făcut asta?
Dar nici vorbă să se încheie totul acolo. Din contră!
Acum urșii din Björnstad se duelează cu taurii din Hed.
Și desigur nu e vorba doar de echipa de hochei ci de fiecare mic/mare locuitor al acestor două localități (adevărate imperii!).
Apare cel mai controversat personaj dintre toate.
El învârte roțile, fie înainte fie înapoi, după bunul lui plac: Richard Theo.
Un politician, desigur!
Așa că, zi de zi, Richard Theo a făcut ce știe el mai bine, prin diverse comentarii strategic plasate: a iscat conflicte, a pus adversarii față în față. Provincie contra oraș mare. Sănătatea contra hocheiului. Hed contra noastră.
Noi contra voastră.
Iar acum tot mai mulți oameni, de toate vârstele și din toate cartierele îmbracă un tricou verde cu textul: “Björnstad contra tuturor. p.185.
Noi contra voastră sapă în adâncul nostru într-un mod nemaiîntâlnit.
Nu sapă cu târnăcopul ascuțit (așa cum ar fi normal) ca să se spargă tot o dată și să se termine totul într-o clipă, ci sapă cu unelte ruginite, precare și nemiloase, care scot câte o așchie la fiecare o jumătate de oră.
O tortură!
Dar un rău necesar!!!
Cartea asta e ca o terapie!
Totul are o explicație, o justificare, un șablon.
Te face să vezi toate “colțurile sferei”: ieși din cercul tău și uită-te atent, sincer și deschis la toate aceste colțuri. Vezi ce frumos se îmbină?
Nu totul se învârte doar în jurul tău și se întoarce mereu în același punct. Câteodată punctul face un popas și acolo se întâmplă ceva.
Dacă tu nu poți să îl înțelegi, nu înseamnă că nu e frumos, sincer și normal.
Prieteniile sunt trădate, familia își pierde puterea, orientările sexuale, politice și sportive sunt blamate indiferent de care parte se află fiecare.
Fredrik Backman ia toate personajele din cercul lor și le pune în pătrate sau dreptunghiuri.
Când încep să se lovească de colțuri se trezesc cu adevărat și în amețeala momentului încearcă să conștientizeze ce, cine, când, cum?
Atât ei cât și noi.
Toți oamenii care își petrec viața încercând să ajungă cei mai buni în ceva primesc, mai devreme sau mai târziu, aceeași întrebare:”De ce?” Căci, dacă vrei să fii cel mai bun în ceva, trebuie să sacrifici orice altceva.p.126
Cine vrea să fie cel mai bun în ceva? Toți desigur!
Cine va fi nevoit să sacrifice orice altceva? Tot toți, desigur!
Dar nu toți reușesc mereu să răspundă la întrebarea “De ce?”
“Noi contra voastră” vă poate ajuta să o faceți. Pentru ca “Noi contra voastră” nu este doar o carte despre sport, sacrificiu, comunitate, eșec, familie, prietenie și toate celelalte o mie de valori care marchează vieți.
Ci este o carte mai ales despre tine, despre cum marchezi tu viețile celorlalți, despre onoare, suport, detașare, iubire, tăcere, reacțiune, renunțare, acceptare și toate celelalte un miliard de valori care te definesc pe tine!
Orice carte ați citi de Fredrik Backman, nu veți mai respira la fel pe urmă!