Recenzie “Nord și Sud” de Elizabeth Gaskell

de | sept. 6, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NORD ȘI SUD ARE REDUCERE PE:

Farmecul romanului Nord și Sud de Elizabeth Gaskell se datorează, în special, atracției dintre cele două personaje principale, Margaret Hale și John Thornton; atracție ce se transformă, în ciuda diferențelor dintre ei, într-o frumoasă poveste de dragoste. 

Margaret Hale este o tânără de 19 ani. A locuit mulți ani la Londra, la o mătușă bogată, unde a primit o educație aleasă. Familia sa locuiește în Helstone, o localitate din sudul Angliei, unde tatăl este pastor. Când domnul  Hale  părăsește biserica întreaga familie este nevoită să se mute  în orașul industrial Milton.

John Thornton este un tânăr de 30 de ani, proprietar al unei fabrici de bumbac din Milton. Și-a câștigat averea muncind de foarte tânăr și economisind scrupulos banii. Este puternic, hotărât, sever și mândru de ce a realizat.

Conflictul dintre Sudul idilic și Nordul industrial îl regăsim în conflictul dintre Margaret Hale și John Thornton. Margaret iubește Sudul, pe care îl percepe ca fiind liniștit, pastoral, aristocratic. Dar este plină de prejudecăți față de Nord pe care îl consideră zgomotos, brutal. Thornton, din contră, vede Sudul înapoiat și apreciază capitalismul din Nord.

Dacă îți place recenzia cărții NORD ȘI SUD, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell, scriitoare engleză din perioada victoriană, este renumită pentru romanele sale sociale. În romanul Nord și Sud descrie viața grea pe care o duceau muncitorii din nordul Angliei în secolului al XIX-lea precum și conflictele dintre patroni și muncitori.

Margaret Hale este o femeie independentă, cu minte ascuțită. Se comportă cu forță și curaj într-o perioadă în care tiparul impus femeilor era să fie supuse, neajutorate, fragile.  Prin personajele create, Gaskell a insuflat femeilor dorința de emancipare, pentru a-și putea influența propria soartă.

Interesul de care se bucură în secolul XXI romanul victorian Nord și Sud poate fi măsurat prin succesul de care se bucură ecranizarea BBC din 2004 a cărții. În acest film Daniela Denby-Ashe joacă rolul lui Margaret Hale și Richard Armitage joacă rolul lui John Thornton. Regia este semnată de Brian Percival.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NORD ȘI SUD CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: NORD ȘI SUD
Autor: Elizabeth Gaskell
An apariție : 2011
Editura: HARPER COLLINS PUBLISHERS
Nr. Pagini: 608
Limba: Engleză
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 370

Alte recenzii de la Elizabeth Gaskell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Nu mai citisem de mult ceva scris de un autor român. Și iată că pe la sfârșitul anului 2022, în decembrie, s-a ivit ocazia să o fac. "Decizii scandaloase" este un historical romance scris de Nova Riley E de fapt vorba de o scriitoare al cărei pseudonim este Nova Riley...

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

"Poștașul sună întotdeauna de două ori" este prima carte pe care o citesc de la James Cain. Este probabil totodată și cea mai cunoscută carte a sa, care a avut parte de succes nu numai pe plan literar, dar a și fost ecranizată, fiind la fel de iubită în această formă....

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1145 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments