Recenzie “Nord și Sud” de Elizabeth Gaskell

by | Sep 6, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NORD ȘI SUD ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Farmecul romanului Nord și Sud de Elizabeth Gaskell se datorează, în special, atracției dintre cele două personaje principale, Margaret Hale și John Thornton; atracție ce se transformă, în ciuda diferențelor dintre ei, într-o frumoasă poveste de dragoste. 

Margaret Hale este o tânără de 19 ani. A locuit mulți ani la Londra, la o mătușă bogată, unde a primit o educație aleasă. Familia sa locuiește în Helstone, o localitate din sudul Angliei, unde tatăl este pastor. Când domnul  Hale  părăsește biserica întreaga familie este nevoită să se mute  în orașul industrial Milton.

John Thornton este un tânăr de 30 de ani, proprietar al unei fabrici de bumbac din Milton. Și-a câștigat averea muncind de foarte tânăr și economisind scrupulos banii. Este puternic, hotărât, sever și mândru de ce a realizat.

Conflictul dintre Sudul idilic și Nordul industrial îl regăsim în conflictul dintre Margaret Hale și John Thornton. Margaret iubește Sudul, pe care îl percepe ca fiind liniștit, pastoral, aristocratic. Dar este plină de prejudecăți față de Nord pe care îl consideră zgomotos, brutal. Thornton, din contră, vede Sudul înapoiat și apreciază capitalismul din Nord.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell, scriitoare engleză din perioada victoriană, este renumită pentru romanele sale sociale. În romanul Nord și Sud descrie viața grea pe care o duceau muncitorii din nordul Angliei în secolului al XIX-lea precum și conflictele dintre patroni și muncitori.

Margaret Hale este o femeie independentă, cu minte ascuțită. Se comportă cu forță și curaj într-o perioadă în care tiparul impus femeilor era să fie supuse, neajutorate, fragile.  Prin personajele create, Gaskell a insuflat femeilor dorința de emancipare, pentru a-și putea influența propria soartă.

Interesul de care se bucură în secolul XXI romanul victorian Nord și Sud poate fi măsurat prin succesul de care se bucură ecranizarea BBC din 2004 a cărții. În acest film Daniela Denby-Ashe joacă rolul lui Margaret Hale și Richard Armitage joacă rolul lui John Thornton. Regia este semnată de Brian Percival.

Titlu: Nord și Sud
Autor: Elizabeth Gaskell
An apariție : 2011
Editura: HARPER COLLINS PUBLISHERS
Nr. Pagini: 608
Limba: Engleză
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 6.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Acum că Seth nu mai poate schimba nimic, speriat de gândul că ar putea să o rănească pe Josie, el pleacă în Andros,  insula unde a copilărit, departe de toți cei la care ține. Dar nu s-ar fi așteptat la ceea ce avea să găsească acolo. Atunci când începe să înțeleagă...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 287 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 37 din 150 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments