Recenzie “Nord și Sud” de Elizabeth Gaskell

de | sept. 6, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NORD ȘI SUD ARE REDUCERE PE:

Farmecul romanului Nord și Sud de Elizabeth Gaskell se datorează, în special, atracției dintre cele două personaje principale, Margaret Hale și John Thornton; atracție ce se transformă, în ciuda diferențelor dintre ei, într-o frumoasă poveste de dragoste. 

Margaret Hale este o tânără de 19 ani. A locuit mulți ani la Londra, la o mătușă bogată, unde a primit o educație aleasă. Familia sa locuiește în Helstone, o localitate din sudul Angliei, unde tatăl este pastor. Când domnul  Hale  părăsește biserica întreaga familie este nevoită să se mute  în orașul industrial Milton.

John Thornton este un tânăr de 30 de ani, proprietar al unei fabrici de bumbac din Milton. Și-a câștigat averea muncind de foarte tânăr și economisind scrupulos banii. Este puternic, hotărât, sever și mândru de ce a realizat.

Conflictul dintre Sudul idilic și Nordul industrial îl regăsim în conflictul dintre Margaret Hale și John Thornton. Margaret iubește Sudul, pe care îl percepe ca fiind liniștit, pastoral, aristocratic. Dar este plină de prejudecăți față de Nord pe care îl consideră zgomotos, brutal. Thornton, din contră, vede Sudul înapoiat și apreciază capitalismul din Nord.

Dacă îți place recenzia cărții NORD ȘI SUD, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell, scriitoare engleză din perioada victoriană, este renumită pentru romanele sale sociale. În romanul Nord și Sud descrie viața grea pe care o duceau muncitorii din nordul Angliei în secolului al XIX-lea precum și conflictele dintre patroni și muncitori.

Margaret Hale este o femeie independentă, cu minte ascuțită. Se comportă cu forță și curaj într-o perioadă în care tiparul impus femeilor era să fie supuse, neajutorate, fragile.  Prin personajele create, Gaskell a insuflat femeilor dorința de emancipare, pentru a-și putea influența propria soartă.

Interesul de care se bucură în secolul XXI romanul victorian Nord și Sud poate fi măsurat prin succesul de care se bucură ecranizarea BBC din 2004 a cărții. În acest film Daniela Denby-Ashe joacă rolul lui Margaret Hale și Richard Armitage joacă rolul lui John Thornton. Regia este semnată de Brian Percival.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NORD ȘI SUD CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Nord și Sud
Autor: Elizabeth Gaskell
An apariție : 2011
Editura: HARPER COLLINS PUBLISHERS
Nr. Pagini: 608
Limba: Engleză
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 303

Alte recenzii de la Elizabeth Gaskell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1086 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments