Recenzie „Nu uita să-ţi aminteşti” de Val Emmich

de | apr. 26, 2018 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Uită de trecut până când începe să fie din nou plăcut, apoi, întoarce-te la el.

Nu uita să-ţi aminteşti este o poveste impresionantă despre puterea amintirilor de a vindeca sufletele rănite. Val Emmich sondează durerea, păşeşte peste fisurile sufletului şi le unge cu amintire, ostoind astfel din suferinţă şi lăsând în urmă acceptarea. Suntem învăţaţi în acest fel că a ne aminti este cu mult mai important decât a uita.

-De ce ai vrut să arzi lucrurile lui Sydney?

-Pentru că e prea dureros să-mi aduc aminte.

-Şi atunci, de ce eşti aici? De ce vorbeşti cu mine?

-Pentru că e mult mai dureros să uit.

Joan Sully are o memorie incredibilă. Diagnosticată cu hipertimezie este capabilă să-şi amintescă orice detaliu din orice zi a vieţii ei. Ştie perfect ce zi a fost, ce a mâncat la micul dejun, cu ce s-a îmbrăcat şi poate reproduce orice discuţie la care a fost atentă fie că e vorba de ziua de ieri sau de o zi de acum cinci ani. Este pasionată de muzică precum tatăl său, iar liniştea şi-o regăseşte în note muzicale şi în studioul de înregistrări al tatălui.

Ţine minte, cu cât treci prin mai multe experienţe, cu atât ai mai multe lucruri despre care să scrii.

Dar ce ne facem atunci când pentru noi a ne aduce a minte e ca mersul pe bicicleă în timp ce celor din jur le este tot mai greu să acceseze o amintire indiferent de cât praf s-a depus pe ea? Ce te faci atunci când propria bunică te uită?

Joan Lennon, cum îi place să fie numită, este decisă să facă în aşa fel încât să fie ţinută minte, iar uitarea ei de către propria bunică să nu se mai repete. Pentru asta trebuie să scrie un cântec memorabil şi să câştige concursul „Următorul mare compozitor”. Dar ca să fii memorabil trebuie să aduci publicului ori un cântec care să te facă să dansezi ori unul care să te facă să plângi. Omul reţine cel mai mult prin prisma sentimentelor, iar cele mai profunde sunt fericirea şi tristeţea. Secretul succesului este aşadar de a-i face pe oameni fie să danseze fie să plângă.

În curând, tata îşi va scoate lucrurile de aici şi apartamentul va arăta pustiu. Dar pentru mine, locul acesta nu o să arate niciodată pustiu- o să fie mereu plin, pentru că, peste tot unde mă întorc, văd ceva ce nu vede nimeni altcineva: amintirile.

Numai că pentru Joan nu doar găsirea versurilor şi a sunetelor perfecte este greu ci şi puterea de a face faţă micilor schimbări ce tind să se extindă. Părinţii vor să renunţe la studioul de muzică fiindcă nu aduce profit şi se investeşte prea mult în el. Joan nu este pregătită să renunţe la visul şi munca tatălui ei. Se simtă ea însăşi ruptă în două de această decizie drastică şi de neînţeles. Cum poate îndrepta lucrurile când nici măcar nu poate deveni memorabilă?

Gavin se uită la mine, de la înălţimea lui mare.

-Am auzit că şi tu te cam pricepi la muzică.

Mă întreb dacă nu cumva sunt cunoscută în toată lumea şi nu-mi dau eu seama.

Gavin Winters şi-a pierdut partenerul de viaţă rămând doar cu prăpastia ce i s-a căscat în suflet. După ce a reuşit aproape să-şi incendieze casa încercând să scape de amintirile dureroase cu Sydney, la îndemnulprietenei Paige, vine să petreacă ceva timp cu familia acesteia. Astfel ajunge să o cunoască pe copilul minune al amintirilor- Joan. Un copil ce îi va deschide calea spre împăcare cu propriul trecut.

Şi acum o fac iar- mă las absorbit de trecutul meu. Cu ce scop? E adevărat că există un scurt moment palpitant care apare odată ce începi să scotoceşti după ceea ce ai pierdut, ca şi bucuria ciudată pe care o simte cineva când scobeşte o rană proaspătă. Dar, odată ce trece momentul palpitant, rana rămâne acolo.

Joan îl va confrunta pe Gavin cu propriile temeri. Îi va zgândări curiozitatea şi îl va împinge pe drumul amintirilor. Aruncându-i zi de zi amintirile ei cu Sydney, Joan îl va atrage pe Gavin într-o dorinţă de a afla mai mult, de a reface o parte din trecutul partenerului său. Va aduna piese, va reînvia trecutul, făcând pace cu el şi va privi, pentru prima dată într-o altă lumină, viitorul.

Oamenii nu mint pentru că totul e pe roze. Mint pentru că le e prea greu să spună adevărul.

Gavin va simţi amintirile lui Joan precum un pansament pentru rănile sale nevindecate, iar Joan va primi de la Gavin o altfel de interpretare a memoriei sale hipertimezice. Împreună, pe nesimţite, vor învăţa că amintirea face bine în moduri diferite, că a fi memorabil tuturor este mai puţin important decât amintirea clipei petrecute cu cei apropiaţi.

Nu sunt sigură de ziua de mâine, ziua de mâine nu ştie niciodată nimic, dar toţi se uită acum la mine ca şi cum ar şti cine sunt. Vreau să rămân mereu cu ei şi cred că se poate. O să-i păstrez în cutia mea. Vor fi mereu în siguranţă. Asta ştiu eu să fac. Îmi aduc aminte.

Nu uita să-ţi aminteşti este o dramă despre pierdere şi suferinţă, despre împăcare şi regăsire. Val Emmich ne arată că în final, indiferent că-i tragedie sau bucurie, amintirea ne rămâne cel mai fidel prieten atunci când totul în jur se schimbă.

Acest volum este disponibil pe site-ul Editurii Rao şi în librăriile partenere.

Titlu: NU UITA SĂ-ŢI AMINTEŞTI
Autor: Val Emmich
An apariție : 218
Editura: RAO
Nr. Pagini: 375
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2080

Alte recenzii de la Val Emmich:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zanzibarezul“ de Ciprian Iftime
Recenzie „Zanzibarezul“ de Ciprian Iftime

Știți unde este Zanzibar? Zanzibar este o insulă de pe coasta estică a Africii. Un mic Paradis, rupt de civilizația defectuoasă a continentelor. Este locul în care răul, plasticul și legile încă nu au apucat să macine, până la pulbere fină, valorile, simplitatea și...

Recenzie ”Orașul necuraților” de Andrei Constantin
Recenzie ”Orașul necuraților” de Andrei Constantin

Orașul necuraților de Andrei Constantin este genul acela de carte de la care habar nu ai la ce să te aștepți. Pentru că te poate păcăli foarte ușor cu coperta sau număr redus de pagini. Ce-ar putea să se întâmple în povestea scrisă de autor, astfel încât să te...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments