Recenzie “Dragă Evan Hansen” de Val Emmich

by | Aug 19, 2019 | Ficțiune pentru Adolescenți, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DRAGĂ EVAN HANSEN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Dragă Evan Hansen este o carte tristă, și, având în vedere că se învârte în jurul unei sinucideri, nici nu-i de mirare. Dar are și părți care îți aduc zâmbetul pe buze, și, cu siguranță, are și mai multe părți care-ți încălzesc sufletul.

Povestea este construită pe o minciună, una neintenționată, dar până la urmă tot minciună rămâne, și cu toate acestea, deși minciuna-i aparține, Evan este un tip foarte sincer. Cel puțin și mai ales cu el însuși. Adevărul adevărat e că și-ar dori să fie așa cu toată lumea, dar are o problemă care-i dă mereu peste cap planurile: fobia lui față de orice formă de socializare. Evan e timorat de tot ce înseamnă contact cu exteriorul. N-o face intenționat, își dorește să fie altfel și în fiecare zi își propune să ia atitudine, dar îi este aproape imposibil să-și transpună simțirile și gândurile în cuvinte și să lege un dialog cu cineva. Până și cu mama sa se descurcă mai bine la comunicare prin bilețele, mesaje, email-uri decât față-n față.

În linii mari, povestea sună cam așa: Evan are ca temă, primită de la psihologul la care merge, să-și scrie în fiecare zi o scrisoare motivațională. Problema apare în momentul în care una dintre scrisori îi este sustrasă și găsită mai târziu asupra lui Connor, un coleg de liceu, imediat după ce acesta se sinucide. De aici totul degenerează, odată cu eforturile lui Evan de a încerca să-i consoleze pe părinții distruși al lui Connor, ca și pe sora acestuia, Zoe, de care era deja îndrăgostit de trei ani. Statutul lui de om invizibil este spulberat de pretinsa lui prietenie cu cel care s-a sinucis. Cartea este o analiză a emoțiilor și a terorii încercate de mintea lui Evan, prins în încrengătura propriei minciuni.

Vina și regretul cresc proporțional cu urmările minciunii. În momentul în care conținutul acesteia devine viral, anxietatea lui atinge punctul culminant. Simte panica la fiecare pas și așteaptă cu nervii întinși la maxim să fie spulberat de ceea ce va crede lumea despre el.

Problema lui Evan nu este una nemaiîntâlnită, de fapt este chiar de actualitate în această eră a internetului. Sunt mulți adolescenți care, din cauza timidității și a fricii de a cădea în ridicol, preferă să se închidă în carapace și să evite relaționarea cu lumea exterioară. Păstrează secrete despre ce simt și ce-i tulbură, și la un moment dat nu le mai fac față singuri. Se simt neînțeleși, neacceptați și diferiți. Și, din păcate, câteodată urmările sunt tragice.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Val Emmich

Evan încearcă să se integreze, merge chiar și la terapie, cu toate că are senzația că e inutil. Problema lui are reminiscențe în trecut, când tatăl său se hotărăște să divorțeze, se mută la 3000 de km depărtare și își reface viața alături de altă femeie. În momentul în care află că va avea un frate vitreg, Evan se simte înlocuit. Toate planurile, pe care voia să le pună în aplicare cu tatăl său, sunt date peste cap de distanță și de timpul limitat al acestuia din urmă. Evan se simte abandonat și singur, chiar dacă locuiește cu mama sa. Aceasta este mai mult absentă, tot timpul pe fugă și depășită între asigurarea nevoilor materiale și cursurile pentru terminarea studiilor. Deși tot ce face, face pentru copilul său, timpul pe care-l poate petrece cu el este aproape inexistent.

Este o poveste despre curajul de a-ți asuma greșelile și despre încercarea de a le îndrepta. Este despre dificultatea de a te integra și de a face parte dintr-un grup fără a-ți schimba personalitatea, este despre izolarea impusă de anxietate, este despre singurătate și depresia adusă de aceasta.

Dragă Evan Hansen, știu ce-ai făcut, și cu toate acestea, plimbându-mă prin mintea ta, nu te pot acuza de nimic. Decât că ai o inimă prea mare și prea puțină încredere în tine. Dar pare că ai pornit pe drumul cel bun. Succes!

Cu sinceritate,

Eu!

Cartea o găsiți la StoriaBooks.

 

🔥 CARTEA DRAGĂ EVAN HANSEN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Dragă Evan Hansen
Autor: Val Emmich
,
Steven Levenson
,
Benj Pasek, Justin Paul
An apariție : 2019
Editura: STORIA BOOKS
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 19.08.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Angela este redactor Booknation.ro de 574 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 15 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IONELA CHIRILA
IONELA CHIRILA

Dear booknation , mentionati și traducătorul.

Angela Serban

Draga doamna, ati uitat cuvantul magic.